Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

1099925
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
173
468
2304
639921
16165
14026
1099925

Your IP: 35.172.223.30
2021-07-30 04:14

Stamboomonderzoekers lopen tegen AVG aan

 

Interview met Cees Heystek

 

Stamboomonderzoekers hebben in toenemende mate last van de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Cees Heystek, Voorzitter van de Heijstek Familiestichting en ook voorzitter HCC!genealogie van de HCC, de grootste computerclub van de Benelux, vindt de bescherming zelfs ‘doorgeschoten’ en trekt aan de bel.

 

Informatie als geboortedatum en -plaats, huwelijk of overlijden mogen niet meer worden genoemd wanneer de betreffende persoon niet honderd jaar geleden is overleden. Van de door HCC gepubliceerde online stambomen is nu de helft anoniem. Heystek zegt: ‘Het is juist de bedoeling dat andere – meestal aanverwante – familie dit soort gegevens kan bekijken en waar mogelijk kan aanvullen of corrigeren.’

 

Een groot probleem zijn de gezinskaarten die vroeger in gebruik waren bij de gemeenten, de burgerlijke stand. In dit soort van archiefstukken zouden personen kunnen staan die minder dan 100 jaar geleden zijn geboren. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat ook de belangen van nabestaanden van overleden personen op de gezinskaarten zouden moeten worden meegenomen in de afweging van risico’s bij het online publiceren van de gezinskaarten. De AP zou bij publicatie een risico-analyse kunnen eisen.

 

Tot voor kort mochten we op basis van de tekst van de regeling denken dat de AVG alleen voor de levenden gold, nu lijkt de Autoriteit Persoonsgegevens de tekst zodanig op te rekken dat ook de voorouders van levenden onder dit regime worden gebracht. Een vraag is tot hoever wil de Autoriteit Persoonsgegevens dan wel gaan in zijn beschermingsdwang.

 

Toen de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar een archief dreigde te beboeten begonnen de archieven uit angst voor die dreiging snel foto’s en documenten van hun websites te verwijderen. Inmiddels worden die langzaamaan weer teruggezet, want het is onduidelijkheid troef. HCC verwacht dat nog vaak aan de rechter zal worden gevraagd om onduidelijkheden in de AVG te dichten en ook om aan te geven in hoeverre de AVG de werkingssfeer van de Archiefwet beperkt. Deze wet wordt ook wel een openbaarheidswet genoemd, na opname in de archiefbewaarplaats zijn archiefbescheiden in principe openbaar. Aan dat tijdperk lijkt nu een einde gekomen.

 

Nb

In de Heijstek-familie stamboom staan data van personen die niet meer dan honderd jaar geleden zijn geboren, niet openbaar!

In de openbare bestanden van de Heijstekfamiliestichting staan alleen overleden personen. Daarvan is de privacy niet gebonden aan de AVG. Het gaat de Autoriteit Persoonsgegevens met name om archiefstukken en daar valt de Heijstekfamiliestichting buiten. Wij noemen hooguit een aktenummer en dat is allemaal toegestaan.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen