Vinaora Visitors Counter

1280068
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
5
543
2531
819604
6120
19607
1280068

Your IP: 3.238.225.8
2022-08-11 00:22

Heistek, vijftig jaar Kruininger Gors - 1

Met u ga ik terug naar de zwarte veertiger jaren van de vorige eeuw die zovelen onder ons voor het leven hebben getekend. Gedachten aan die tijd maken, nu ik ouder ben geworden, nog steeds emoties bij mij los. Net als vele andere jongemannen werd ik in die tijd door de Duitse bezetter gedwongen in Duitsland te werken. Dat viel mij en vooral ook mijn nog jonge vrouw zwaar die met een klein kind thuis in Schiedam achterbleef.

 

Ik ben Freek Heistek die kort voor de oorlog kennis kreeg met Teuntje “Tonnie” Verschoor. Het krijgen van een woning was ook in die tijd niet eenvoudig. Toen in 1941 het geluk aan onze zijde stond en wij een kleine woning in Schiedam konden betrekken, was dat het moment met elkaar een huwelijk aan te gaan. Zo verlieten wij, geboren Rotterdammers, onze stad en vestigden in Schiedam. Gelukkig maar 100m voorbij de gemeentegrens van Rotterdam zodat ik niet zo ver van mijn werk in Rotterdam kwam te wonen. Van huis fietste ik in twintig minuten naar mijn werk.

 

Ons huis lag in een eenvoudige arbeiderswijk, straten zonder bomen. De groene natuur was er ver te zoeken. Kinderen speelden op straat. Gelukkig reden er nauwelijks auto’s zodat dat niet gevaarlijk kon worden genoemd. Het trappen van een balletje in de straten was in die tijd verboden net zoals het verboden was “zich op het gras te begeven”. Tja waar moesten kinderen dan naar toe?

 

Zoals gezegd de woning was klein. We telden drie kamers. U kent ze wellicht wel: “voor”, “tussen”, “achter”.” Voor” wil zeggen een kleine slaapkamer aan de straatzijde. “Achter” de woonkamer waar een klein keukentje op uit kwam en “tussen” beide kamers in een mini slaapkamer waar net twee bedden voor kinderen konden staan. De kamers werden door middel van schuifdeuren van elkaar gescheiden. Ideaal? Zeker niet, maar je woonde onder een dak en de huur was laag. Onze eerste zoon “Theo” werd in 1942 geboren.

 

Tegen het einde van de oorlog zag ik kans het gedwongen verblijf in Duitsland te beëindigen en het reeds bevrijde Eindhoven te bereiken. Nadat ook het westen was bevrijd keerde ik terug in Schiedam waar ik een lege woning aantrof. Op advies van onze huisarts had mijn vrouw in de hongerwinter Schiedam verlaten om met onze zoon naar Groningen te vertrekken waar ze een adres had gekregen. De afstand heeft zij, met een wandelwagen waarin onze zoon kon zitten, grotendeels lopend afgelegd. Sommige stukken kon zij met een trein mee en andere delen met een boot. Ik was er niet bij, maar het zal voor haar geen gerieflijke onderneming zijn geweest. Gelukkig trof ik haar in goede gezondheid aan in Stadskanaal en kon daar ook enige tijd blijven. Toen wij vandaar vertrokken en terugkeerden naar Schiedam wist ik nog niet dat mijn vrouw in blijde verwachting was. Onze tweede zoon “Fred” werd in 1946 geboren.

 

Wordt vervolgd

 

Heistek, vijftig jaar Kruininger Gors - 2

Heistek, vijftig jaar Kruininger Gors - 3

Heistek, vijftig jaar Kruininger Gors - slot

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen