Vinaora Visitors Counter

1250831
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
64
671
2947
790068
13065
17131
1250831

Your IP: 3.215.79.204
2022-06-25 02:53

Het portret van… Antonie Cornelis Heistek

Mijn overgrootvader werd in zijn geboorteakte (aktedatum 15 maart 1852) aangeduid als Antonie Cornelis Heistek. De rest van zijn leven gaat hij door het leven als Antonie Cornelis Heijstek. Dit is niet vreemd. Normaal gesproken doet de vader aangifte van de geboorte van een kind, maar Cornelus (Cornelis) Heijstek - de vader van het kind - is op 18 maart 1852 overleden. Dus die honneurs werden waargenomen door een bekende van de vroedvrouw/baker. Die deed dat niet zelf want men moest in die tijd een uur lopen om bij het gemeentehuis (dat was later het arbeidsbureau) op de grens van Almkerk en Emmikhoven te komen. In die tijd werd nog niet gelet op de juiste spelling van een naam, de ambtenaar schreef die op, zoals die dacht dat het goed was. De overheid volgde pas jaren later met een spellingswet: in december 1882 besloot de regering om de spelling vanaf 1 januari 1883 in haar stukken te gebruiken. Het ging toen om de spelling-De Vries en Te Winkel.

 

 

Terug naar mijn overgrootvader. Zoals we al zagen was zijn vader ongeveer vier weken voor zijn geboorte overleden. Hij heeft zijn vader dus nooit gekend. Hij was het negende en laatste kind van zijn ouders. Hij is de eerste Antonie Cornelis in een reeks van nakomelingen en zijn naam is een combinatie van de voornamen van zijn moeder Antoinetta van der Stelt en zijn vader Cornelus (Cornelis) Heijstek.

 

Zijn moeder hertrouwt niet en als zij op 18 april 1885 overlijdt doet Antonie Cornelis de aangifte van haar overlijden. Zij woonde bij hem in huis aan de Buitendijk nr 47, dat is de huidige Bredesteeg nr 2 in Nieuwendijk NB.

 

Zijn beroep was – evenals van zijn vader – arbeider. Echter bij hem is iets vreemds aan de hand. Op zijn huwelijksakte staat dat hij arbeider is. Maar in de Huwelijkse bijlagen is een stuk van de Nationale militie waarin staat dat hij op 1 mei 1872 is opgeroepen voor zijn dienstplicht en dat hij nog dienende is. Hij was dus dienstplichtig militair.  Sterker nog hij moest als dienstplichtig militair toestemming hebben tot het aangaan van een huwelijk (boterbriefje) en die krijgt hij op 21 januari 1876 van de “commandeerende officier van het 5e Regiment Infanterie” te ’s-Hertogenbosch.

 

 

Men deed in die tijd heel moeilijk met het verlenen van de toestemming tot het huwelijk van een militair. Er moest dan wel iets bijzonders aan de hand zijn om die te krijgen. en dat was zo. Hij trouwde op 6 mei 1876 met Hendrika Molengraaf en zijn eerste dochter werd op 10 november 1876 geboren. Wie rekent weet wat er aan de hand was. Men deed zo moeilijk omdat een militair in die tijd vrij moest kunnen reizen als hij werd overgeplaatst. Als er dan een heel gezin mee moest was dat ‘lastig’.

 

Zijn vrouw Hendrika Molegraaf overlijdt op 28 februari 1917. Zij overleed tijdens het gebed aan tafel voor de maaltijd, mijn opa (ook Antonie Cornelis Heijstek) heeft toen gezegd: "Ik zal nooit meer bidden." Mijn overgrootvader had toen nog zijn jongste dochter (tante Stien) in huis en die kreeg de ‘plicht’ om hem “aan zijn eind te brengen”. Zij trouwde met de melkboer Chris van der Stelt.

 

Op 7 juli 1922 overleed mijn overgrootvader in de gemeente Almkerk op 70-jarige leeftijd.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen