Vinaora Visitors Counter

1250824
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
57
671
2940
790068
13058
17131
1250824

Your IP: 3.215.79.204
2022-06-25 02:48

Het portret van Theodor Friedrich Wilhelm Heistek

 

Theodor Friedrich Wilhelm (Dorus) Heistek behoorde tot de een van de Rotterdamse takken van de Heijstekfamilie. Zowel zijn tweede als derde voornaam zijn een verwijzing naar de Duitse afkomst van zijn moeder. Dorus Heistek was het jongste kind uit een zeer vruchtbaar huwelijk.

Zijn vader was Maarten Johannes Heijstek, zoon van Maarten Heijstek en Maria Selarioen en zijn moeder Ludovica Cecelia Sophia Zilles, dochter van de Duitse Ludwig Heinrich Maximillian Zilles en Maria Elisabeth Josepha Butterman.

Theodor groeide op aan de Baan 68a, een pand met drie verdiepingen met beneden paardenstallen. Zijn vader voerde vandaar een slepersbedrijf uit. Het pand werd jammerlijk genoeg tijdens het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 vernietigd.

Bij het opmaken van de akte voor registratie van het huwelijk tussen Maarten Johannes en Ludovica Cecelia Sophia maakte ene De Bruijn, de ambtenaar van de Burgerlijke Stand, de opmerkelijke vergissing door de familienaam Heijstek te verbasteren tot Heistek. Ondanks dat Maarten Johannes de akte tweemaal van zijn naam M.J. Heijstek voorzag, was de consequentie van de verschrijving toch dat al zijn nazaten de familienaam Heistek moesten gaan dragen. Zo ook Theodor Friedrich Wilhelm, en twee generaties later dus ook de auteur van deze publicatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maarten Johannes en Ludovica Cecelia Sophia kregen totaal elf kinderen waarvan Theodor Friedrich Wilhelm de jongste was. Hij werd op 17 augustus 1884 in Rotterdam geboren en overleed in dezelfde stad op 8 april 1961, hij was toen 76 jaar. Zijn geboorte is bij de Burgerlijke Stand niet door de vader aangegeven maar daags na de geboorte door verloskundige Adriana van Vliet-Visser.

Theodor Friedrich Wilhelm trad op 28 april 1908 in Rotterdam in het huwelijk met Anna van Eyk. Zij was de dochter van Frederik Willem van Eyk en Dirkje van Vessem.

 

Het echtpaar Heistek – Van Eyk woonde op verschillende plaatsen in Rotterdam. Zoals aan de Baan 130 en aan de Pupillenstraat 73a. Hun volgende adres was aan de Grote Visscherijstraat 88a en later in dezelfde straat op nr. 86b. Ze woonden in een typisch Rotterdamse woning met twee families op dezelfde trap. De kamers van hun woning bevonden zich op de eerste en derde verdieping boven een voor de oudere Rotterdammers bekende RMI melkslijterij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders dan zijn vader, ging Dorus Heistek niet werken met paarden. Wel heeft hij meer dan vijftig jaren gewerkt bij de roemrijke Handelmij. van R.S. Stokvis & Zonen. Op de locatie Pelgrimskade was hij magazijnmeester bij de afdeling IJzer & Staal. De ouderen onder ons kennen “Stokvis” vooral van de Erres radio’s en televisietoestellen maar wellicht ook van het zogenoemde en witgoed als Erres wasmachines en Fasto geisers.

Niets menselijks was Theodor Friedrich Wilhelm vreemd, dus had ook hij zo zijn eigen eigenaardigheden. Hij kon kribbig reageren als hij op straat door kinderen met “opa” werd aangesproken. “Ik ben je opa niet” was dan steevast zijn knorrige weerwoord. Ondanks deze reacties was het wel een man die van kinderen hield, en dat niet alleen gemeten aan de dubbeltjes die zijn kleinkinderen bij afscheid van een zondags familiebezoek kregen om te besteden aan een ijshoorntje of twee ijslolly’s in de ijssalon tegenover hun bovenwoning, maar vooral aan het vaststaande feit dat hij jaarlijks met veel verve en plezier zich liet omkleden tot Sinterklaas. De corpulente Dorus had daarvoor ooit een zeer mooie tabberd en mijter op maat laten aanmeten. In die rol trad hij jaarlijks op voor de kinderen van de personeelsleden van zijn werkgever R.S. Stokvis & Zonen. Honderden kinderen bezorgde hij zo een prettige Sinterklaasviering in het gebouw Odeon aan de Gouvernestraat te Rotterdam en toen die zaal te klein in grotere zaal Lommerrijk aan de Straatweg.

 

Ook bij hem thuis speelde hij met veel plezier en inzet de rol van Goedheiligman voor zijn kleinkinderen. Als de hele familie op of rond vijf december in de kleine huiskamer aan de Grote Visscherijstraat liedjes zat te zingen, gingen twee ooms en “opa” de kamer uit om te kijken of de Sint al in aantocht was. Na enige tijd keerden na luidruchtig gestommel op de houten trap de ooms terug in het gezelschap van de lang verwachte Sint-Nicolaas. Jaarlijks vroegen de kleinkinderen waar opa was en kregen als antwoord dat die beneden het witte paard moest vasthouden. Waarom de kleinkinderen nooit voor het raam naar beneden mochten kijken om naar opa en de schimmel te zwaaien, zullen zij later wel begrepen hebben.

 

Dorus en zijn Anna waren geen reizigers. In hun tijd kon daaraan ook niet veel tijd worden besteed. Enerzijds vanwege ontbrekende financiën en anderzijds omdat het aantal jaarlijkse verlofdagen minimaal was. Na de pensionering van de “man des huizes” werd dat enigszins ingehaald. Samen met hun oudste dochter hebben zij enige reisjes naar een hotel in het Noord-Hollandse Bergen kunnen maken; een andere keer reisden ze met de smalspoortrein van de RTM van de Rotterdamse Rosestraat naar Oostvoorne op het eiland Voorne-Putten waar hun zoon Freek eigenhandig een houten vakantiehuisje in elkaar had getimmerd.

 

Theodor Friedrich Wilhelm Heistek en Anna van Eyk kregen zes kinderen die allen in Rotterdam werden geboren.

Ludovica Cornelia Sophie, zij kwam op 10 juli 1908 ter wereld en overleed op 9 september in hetzelfde jaar.

Dirkje. Haar roepnaam werd Dit. Zij werd geboren op 28 januari 1910 en overleed in 2006 Vlaardingen, zij huwde Denis Cornelis Nelemans. Het echtpaar bleef zonder kinderen.

Maarten Johannes. Maarten werd als eerste zoon geboren op 12 oktober 1912, hij overleed in Rotterdam op 25 maart 1979, van beroep was hij kantoorbediende. Maarten Johannes trouwde op 9 oktober 1941 in Frankfurt am Main met Maatje Cornelia de Troije. Zij kregen op 28 mei 1943 een zoon Robert die ongehuwd bleef en op 27 april 1949 een dochter Louise Yvonne die moeder werd van twee dochters.

Frederik Willem. Freek werd geboren op 19 november 1914, zijn beroep was timmerman. Hij overleed vorig jaar op 99-jarige leeftijd. Frederik Willem huwde op 6 maart 1941 Teuntje Verschoor. In hun huwelijk werden twee zoons geboren. Theodoor Frederik Willem, hij huwde in Schiedam met Huberdina Adriana Bierhoff en kreeg twee dochters, Jolanda en Carla. De jongste zoon Frederik Willem trouwde in Delft met Sylvia Theodora van Vliet, zij kregen een zoon Ronald en een dochter Astrid.

Ludovicus Cornelius Wilhelmus, hij werd op 20 december 1916 geboren en overleed drie maanden later op 7 maart 1917.

Jacobus. Koos, was het zesde en laatste kind van Theodor Friedrich Wilhelm. Hij werd op 12 april 1918 geboren en overleed in Rotterdam op 12 juni 1975. Op 13 mei 1942 huwde hij Alida Pietronella Bikkers, zij kregen een dochter Lydia Aleida Margritta. Jacobus was caféhouder (café Blijdorp) in Rotterdam. Later opende hij theeschenkerij De Big in het Kralingse Bos in Rotterdam.

 

 

Lees ook Baan 68a in Rotterdam, een bijzondere woning

 
 
 
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen