Vinaora Visitors Counter

1312611
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
332
670
3623
850980
19643
19020
1312611

Your IP: 100.25.42.211
2022-09-30 11:28

‘N Heijstek en het rivierwater een ongelukkige combinatie

 

Sleeuwijk, drie december 1829, in het gezin van Adriaan Heijstek en Christina van Iersel werd een zoon geboren. Het was hun eerste kind en dat bij de plaatselijke Burgerlijke Stand als Cornelis Heijstek werd ingeschreven.

 

Op 25-jarige leeftijd trouwde Cornelis in Vuren met de 23-jarige Hendrina de Jong uit Dalem.

 

Trouwakte Cornelis Heijstek en Hendrina de Jong

 

Zij kregen drie kinderen die allen jong zouden overlijden. Hun als tweede kind geboren zoon zou dertien jaar oud worden. Hendrina zelf is in 1859 vijf dagen na de geboorte van haar derde kind in Gorinchem overleden. Min of meer in het kraambed.

 

In hetzelfde jaar hertrouwde Cornelis met de 30-jarige Maria Ewijck. Cornelis is dan ook dertig jaar oud.

 

Trouwakte Cornelis Heijstek en Maria Ewijck

 

Samen kregen zij twee zoons. Hun tweede zoon kwam op de 7e januari 1863 levenloos ter wereld. Maria overleed drie dagen later. Dus ook min of meer in het kraambed.

 

Eveneens in 1863, maar dan tien maanden later en in Nijmegen, trouwde Cornelis voor de derde keer. Hij had kennis gekregen aan de 26-jarige in Maastricht geboren Elisabeth Magermans. Bij deze vrouw kreeg hij een dochter.

 

Trouwakte Cornelis Heijstek en Elisabeth Magermans

 

Terug in de tijd. Het is september 1862. Cornelis die voornamelijk als schipper(sknecht) of als stuurman een inkomen verdiende, was in Rotterdam komen wonen. En wel aan de Nieuwe Vogelenzang. Niet bepaald aan een boulevard, maar in een oude volksbuurt met vele smalle straatjes. Of hij zich op de 28e september van dat jaar op zijn schip bevond is niet achterhaald, wel haalde zijn naam een krantenbericht.

 

ROTTERDAM, 28 Sept. Heden namiddag bij het vertrek der stoomboot van Schoonhoven, wilden twee ingezetenen dier gemeente nog op de boot springen, toen die reeds van den wal was; zij hadden echter het ongeluk mis te springen, vielen in de Maas en zouden vermoedelijk verdronken zijn, zoo niet eerst Coenraad Hoewijk, werkman, wonende in de Baan en daarna ook Cornelis Heijstek, wonende in de Nieuwe Vogelenzang zich te water begeven hadden. Eerstgenoemde is van den wal in de Maas gesprongen, terwijl de ander zich lang eenen paal van het vlot in het water liet afzakken.

Met zijn levensreddende actie werd Cornelis een bekende persoonlijkheid.

 

Nieuwe Vogelenzang, wijk 9, nummer 296 waar Cornelis Heijstek heeft gewoond

 

Zoon verdronken

In het jaar 1870, drie jaar na zijn heldhaftig handelen was Cornelis stuurman op een binnenvaartschip. Zijn oudste zoon, Adrianus Antonie, was dertien jaar en werkte ondanks zijn jonge leeftijd reeds als schippersknecht. In die tijd niet ongewoon om reeds op jonge leeftijd te gaan werken. Of hij op het schip was waarop zijn vader werkte is niet achterhaald. Wel staat vast dat de veldwachter Antonie van Zon op de 11e juli van het genoemde jaar samen met schipper Bastiaan Baks bij de Burgerlijke Stand van de gemeente Rijswijk in de provincie Noord-Brabant, aangifte hadden gedaan dat twee dagen eerder het kind Adrianus Antonie Heijstek levenloos uit de rivier Maas aldaar was opgehaald.

 

Akte van Overlijden van Adrianus Antonie Heijstek

Zoals vaker is voorgekomen werden op de akte de voornamen in een afwijkende volgorde geschreven

 

Broer verdronken

Cornelis had een zeventien jaar jongere broer. Het was Adrianus die ook als schippersknecht op de binnenvaart werkte. De geschiedenis herhaalde zich. Adrianus is niet aan een ziekte overleden maar werd in 1873 levenloos uit de rivier het Haringvliet gehaald. Over Adrianus is op dit weblog gepubliceerd.

 

Akte van Overlijden van Adrianus Heijstek

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen