Vinaora Visitors Counter

1280079
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
16
543
2542
819604
6131
19607
1280079

Your IP: 3.238.225.8
2022-08-11 00:33

Cornelia Heijstek slachtoffer bombardement Rotterdam

 

Het aantal slachtoffers van het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 wordt al jaren geschat. De schattingen variëren van 800-1400 slachtoffers. Om meer zekerheid over het aantal te krijgen heeft de “Stichting voorouder” daar onderzoek naar gedaan.

De Heijstekfamiliestichting heeft eerder onderzoek gedaan of er zich naamgenoten bevinden onder de slachtoffers. Daarbij is gebleken dat Cornelia Heijstek er een van was. Wij publiceerden onze bevindingen op deze website in het jaar 2010. Klik hier om de publicatie (opnieuw) te lezen. [Redactie: door een technisch probleem zijn de afbeeldingen mogelijk niet zichtbaar, er wordt hard aan een oplossing gewerkt]

 

Geschiedenis

Dinsdag 14 mei 1940, drie minuten voor half drie. Het luchtalarm huilde over Rotterdam. Een bommenregen van de Deutsche Luftwaffe liet de grond trillen en vernietigde in amper een kwartier de complete binnenstad van Rotterdam.

Cornelia Heijstek was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Zij bracht net een bezoek aan haar zoon toen ook zij de grond voelde trillen en stofwolken haar uitzicht belemmerden. De ervaring was onwerkelijk. Brisantbommen en brandbommen vielen op de stad en veroorzaakten een inferno waardoor hele straten tot puin werden gedecimeerd. Na afloop waren elektriciteit, gas, telefoon en water uitgevallen. Ook de woning van haar zoon Johannes Nieuwenhuizen werd vernietigd. Hij, zijn echtgenote haar dochter en Cornelia Heijstek waren slachtoffer van het geweld.

 

Stichting voorouder

Deze stichting houdt zich bezig met de samenstelling van bevolkingsreconstructies en het uitvoeren en bevorderen van genealogisch, demografisch en DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland. Binnen dit kader wilde zij de bestaande lijst met slachtoffers van het bombardement aanvullen met de namen van slachtoffers die daar niet eerder op zijn voorgekomen. De Heijstekfamiliestichting heeft de resultaten van het eigen onderzoek aan de Stichting voorouder aangeboden. Nu, 82 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, zijn de namen achterhaald van 1150 burgers en militairen. Klik hier om de volledige lijst met burgerslachtoffers te kunnen zien. De namen van Cornelia Heijstek, haar zoon Johannes Nieuwenhuizen, zijn tweede echtgenote Johanna Petronella Visser en die van haar dochter komen nu op deze lijst voor.

 

Herdenken

Ieder jaar op 14 mei herdenkt Rotterdam de verwoesting van de binnenstad. In de gerestaureerde Laurenskerk worden dan alle namen van de slachtoffers opgelezen en herdacht. Dit jaar ook de namen van Cornelia Heijstek com suis.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen