Vinaora Visitors Counter

1235022
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
117
528
3013
774269
14387
12391
1235022

Your IP: 35.170.82.159
2022-05-27 04:34

Het leven lachte Adrianus Heijstek niet toe

 

 

In de 16e eeuw (voor of in het jaar 1570) verhuisde de eerste Heijstek van Bergeijk in Noord-Brabant naar het dorpje Uitwijk in het Land van Altena. Natuurlijk hebben we het dan over stamvader Lodewijk Heijstek. Hij was de vader van vier zonen waarvan er twee weer voor kinderen zorgden. In de loop der tijd trokken nakomelingen naar nabij gelegen dorpen en verspreiden zich uiteindelijk naar andere provincies in het land en zelfs naar het (verre) buitenland.

 

De provincie Zeeland was geliefd bij de agrarische Heijstekken. Zij vestigden zich graag in het dorpje Colijnsplaat. Reeds in documenten uit de 17e eeuw (in het jaar 1674) kwamen we een Heijstek tegen die in Colijnsplaat was gedoopt. In de jaren daarna verhuisde een enkeling terug naar de geboortestreek van de voorouders. Een daarvan was Adriaan Heijstek die geboren was in Colijnsplaat maar via Heusden naar Sleeuwijk verhuisde. Een uurtje lopen vanaf Uitwijk.

Bloedschande

Adriaan Heijstek was op de 27e maart 1790 in Colijnsplaat geboren en werd daar een dag later gedoopt. Zijn ouders bleven in Colijnsplaat wonen, maar Adriaan ging terug naar het Land van Altena waar hij 29 jaar oud in Heusden trouwde met Maria van der Heijde. Samen kregen zij twee dochters. Meer geluk viel Adriaan en Maria niet ten deel. Toen Maria 34 jaar oud was kwam zij te overlijden. Twee jaar later ontmoette Adriaan de 24-jarige jongedochter Christina van Iersel. Zij raakte zwanger van hem. Na de geboorte van hun kind (Cornelis) traden zij in Sleeuwijk in het huwelijk. Het was op de eerste augustus 1830. In hun huwelijksakte werd vermeld dat zij hun kind als ouders erkennen waarmee werd voorkomen dat het gezien zou worden als zijnde in overspel of bloedschande geboren.

 

Na hun buitenechtelijk kind werden er nog zeven kinderen geboren. Hun laatste kind was Adrianus Heijstek die overduidelijk naar zijn vader was vernoemd. Hij is de hoofdpersoon van deze publicatie.

 

Adrianus Heijstek

Als achtste kind binnen het gezin Heijstek – Van Iersel werd Adrianus Heijstek op 23 augustus 1846 in Sleeuwijk geboren. Op zijn geboorteakte (nr. 43, Sleeuwijk) staat overduidelijk zijn naam “Adrianus” te lezen. Dit is vermeldenswaardig omdat merkwaardiger wijze en het niet verklaarbaar is, dat jaren later in het Bevolkingsregister van de stad Nijmegen Adrianus werd ingeschreven onder de naam Antonius Adrianus Heijstek.

 

Oud genoeg om te kunnen gaan werken besloot Adrianus als knecht op een schip aan te monsteren. Zo kwam hij in verscheidene aan een rivier of kanaal gelegen steden en dorpen. In Nijmegen maakte hij kennis met Johanna Maria Petronella Piels. Een jongedochter van Theodorus Petrus Piels en Jeanne Marie Petronella Bongers. Het bleef niet alleen bij “handje vasthouden”. Adrianus maakte zijn lief nog voor een huwelijk zwanger. Op dertien augustus 1866 werd Wilhelmus Piels in Nijmegen geboren.

 

Twee jaar nadien, het was toen 12 november 1868, trouwde Adrianus in de vestingstad Nijmegen met Johanna. Om bloedschande te voorkomen werd het kind door beide ouders erkend. Zo wijzigde de naam van Wilhelmus Piels in Wilhelmus Heijstek. Het gezin Heijstek-Piels ging wonen in de Nonnenstraat wijk D, nr. 362. Deze smalle straat bestaat nog steeds in Nijmegen.

 

Drama’s

Als schippersknecht was Adrianus niet dagelijks thuis bij zijn vrouw. Toch werd zij in de loop van het jaar 1869 zwanger van hem en beviel zij in Nijmegen op vier april 1870 van een helaas doodgeboren kindje. Adrianus was afwezig en kon het kind niet zelf aangeven bij de Burgerlijke Stand (BS).

 

Twee maanden nadien was Johanna opnieuw zwanger. Op 23 april 1871 was zij in Nijmegen van een zoon bevallen aan wie de namen Adrianus Antonius werden geven. Tragisch voor het gezin was dat het kindje elf dagen na de geboorte overleed. Gedurende deze periode kon Adrianus zijn vrouw steunen. Zowel de geboorte als het overlijden van zijn zoon bij de BS had hij kunnen aangeven.

 

Fysiek zal het voor Johanna niet licht zijn geweest. Maar vrij snel na haar bevalling was ze opnieuw zwanger. In januari 1872 beviel zij van een doodgeboren kind. In hetzelfde jaar, het is dan december 1872 beviel zij voor de derde keer van een niet levend kindje. Ook nu had Adrianus daar zelf aangifte van kunnen doen bij de BS.

 

Groter drama

Het jaar 1873 kende een prachtige zomer om lang te onthouden. De maanden juni, juli en augustus kenmerkten zich vanwege de vele zonnige dagen met hoge temperaturen. Adrianus Heijstek voer in augustus met het schip op het Haringvliet. Wat er precies gebeurde en/of wat de aanleiding daartoe was, we kunnen het niet achterhalen. Vast staat wel dat op zes augustus 1873 bij de Burgerlijke Stand van Rotterdam er aangifte werd gedaan dat Adrianus Heijstek twee dagen eerder na te zijn verdronken uit het Haringvliet was opgevist. Johanna Maria Petronella Piels was weduwe geworden. Hiermee was de ellende voor Johanna niet ten einde gekomen.

 

 

  

Akte van overlijden Adrianus Heijstek; bijna 27 jaar oud.

 

Gelet op de kort achter elkaar opvolgende zwangerschappen, was het bijna vanzelfsprekend dat Johanna ten tijde van het overlijden van haar man opnieuw in verwachting was. Alleen en zonder steun van haar echtgenoot beviel zij op 20 december 1873 van een dochter die zij Christina Adriana Heijstek noemde. De eerste naam was een vernoeming naar haar zelf en de tweede voornaam een eerbetoon aar haar helaas overleden man. Hiermee bleek de gifbeker nog niet te zijn leeggedronken. Eén maand na haar geboorte overleed het jonge kindje.

 

Johanna Maria Petronella Piels moest zelf voor inkomen gaan zorgen. Zij werd naaister van beroep. In 1875 trouwde zij in Nijmegen met de weduwnaar Jacobus Ewald. Hij was een schoenmakersknecht. Met hem kreeg zij nog zes kinderen waarvan niet een dood werd geboren of vroegtijdig overleed. Johanna Piels overleed in 1899 in haar geboortestad Nijmegen.

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen