Vinaora Visitors Counter

1250878
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
111
671
2994
790068
13112
17131
1250878

Your IP: 3.215.79.204
2022-06-25 03:28

Over Jacobus Willem, zijn dochter en zijn kleinzoon, deel 2

  

In 1872 had Pieter het in Nederland wel gezien en emigreerde met vrouw en vier kinderen naar Amerika, waar zij zich vestigden in Grand Rapids in de staat Michigan. Als reden voor zijn vertrek werd opgegeven: zucht naar bestaansverbetering.

In de staat Michigan moeten zij zich soms in Nederland hebben gewaand (tenminste als zij hun nieuwe woonplaats verlieten), op minder dan veertig kilometer westwaarts van hun nieuwe woonplaats liggen plaatsen met echt Hollandse namen als Holland, Drenthe, Overijssel, Graafschap, Vriesland, Zeeland en nog veel meer. Een paar kilometer meer naar het zuiden ligt Kalamazoo, een stad met weliswaar een Amerikaanse naam maar wel met een grote inbreng van Heystekken.

Grand Rapids

 

 

 

Bij hun hoop op bestaansverbetering hadden zij waarschijnlijk een lang en beter leven in gedachten, maar dat kwam niet helemaal uit. In 1877, nog maar vijf jaar na hun vertrek uit Nederland, kwamen Pieter en Elizabeth beiden te overlijden, Elizabeth op 14 augustus, Pieter op 18 december, resp. 50 en 52 jaar oud.

 

Gezien het feit dat de kinderen in Amerika voor nageslacht zorgden zijn er 150 jaar later nog steeds nakomelingen van Pieter Johannes te vinden met de achternaam Heystek. Wij verwijzen U voor een genealogisch overzicht graag naar onze website www.heijstekfamilie.nl/familiebestand

Van het gezin en zijn nakomelingen willen wij wel een paar feiten met U delen:

 

Grafstenen in de U.S.A.

Eén van de zonen was Hendrik Johan Heijstek, in Heinkenszand geboren op 6 december 1861 en overleden in Grand Rapids op 23 januari 1912. Hendrik was op 8 oktober 1889 in Grand Rapids getrouwd met Catharine A. Reardon. Op grafstenen in Nederland wordt bij gehuwde vrouwen zo goed als altijd zowel de naam na het huwelijk als ook de meisjesnaam vermeld. In de U.S.A. is dat zo goed als altijd alleen de naam die men bij het huwelijk verkreeg. Zie de steen op het graf van genoemde Catharine Heystek - Reardon.

 

Bijzondere reis met een bijzonder schip

Na het overlijden van zijn vrouw Catharine op 31 januari 1901 hertrouwde Hendrik Johan op 17 oktober 1905 in Grand Rapids met Anna W. Weiss. In een tijd dat verre reizen zeer bijzonder waren, was het opmerkelijk dat Anna een reis kon maken heen en terug naar Engeland. Wij kwamen haar naam tegen op een lijst van passagiers op het stoomschip Lusitania dat op 21 december 1912 vanuit Liverpool aankwam in New York. Het schip maakte in 1912 dus de oversteek acht maanden nadat de Titanic op deze route was vergaan. Tussen haakjes: de Lusitania zou later het wereldnieuws halen toen het op 7 mei 1915 door een Duitse onderzeeboot tot zinken werd gebracht en 1200 opvarenden verdronken.

 

Hoe oud werd Pieter Johannes en hoe oud John Peter

De naar zijn vader vernoemde Pieter Johannes Heijstek werd in Heinkenszand geboren op 30 januari 1867 en John Peter Heystek overleed in Detroit, Michigan, U.S.A. op 16 augustus 1940. We hebben het over dezelfde persoon, na zijn emigratie werd de naam veramerikaanst. De geboortedatum van Pieter staat ontegenzeggelijk vast, dat blijkt overduidelijk uit de in Heinkenszand opgemaakte documenten. Bij zijn overlijden was hij dus 73 jaar. Maar niet in Amerika, zijn overlijdensakte vermeldt als datum van geboorte 31 januari 1864, waarbij men nauwkeurig heeft berekend en op de akte vermeld dat hij dan 76 jaar, 6 maanden en 15 dagen zou zijn. Een slordige fout of een verschrijving??

 

 

 

 

  

Veteraan uit de eerste wereldoorlog

In het hiervoor getoonde certificaat van overlijden van Pieter Johannes alias John Peter werd als contactpersoon genoemd zoon Lester Paul Heystek, die werd geboren in Grand Rapids op 18 juni 1900 en aldaar overleed op 7 januari 1977. We kregen een foto van zijn grafsteen onder ogen en daarbij viel een opschrift op:

“AS US NAVY WORLD WAR I”. Uit de veteranenkaart is af te lezen dat hij op 29 januari 1919 de dienst had verlaten, dus ruim twee maanden na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Helaas is niet te vinden wanneer hij in militaire dienst ging, maar aannemelijk is dat dat niet voor zijn achttiende verjaardag was oftewel op 18 juni 1918. Dit zou betekenen dat Lester een maand of vijf daadwerkelijk dienst deed gedurende de eerste wereldoorlog. Of ging hij wellicht voor zijn achttiende verjaardag het land dienen? Intrigerend is toch wel hoe de Amerikanen hun veteranen herdenken en dat 58 jaar later hij nog als oorlogsveteraan werd herdacht. Heel bijzonder!

 

 

 

   

Lees ook: Over Jacobus Willem, zijn dochter en zijn kleinzoon, deel 1

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen