Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

1003226
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
575
557
575
545898
8187
15654
1003226

Your IP: 3.236.156.34
2021-01-17 20:17

Verdriet in overtreffende trap

  

De 64-jarige molenaarsknecht Pieter Rombout hoorde op de deur kloppen. Als hij open doet staat Dingeman Heistek voor hem. Meteen vallen bij hem de verdrietige en diepliggende ogen op. Dingeman stamelt: ga je mee naar de secretarie, mijn dochter is overleden ik moet aangifte doen. Pieter hoort het met enige verbazing aan en antwoord: “Dat hebben we twee dagen geleden toch al gedaan”. Ja, zegt Dingeman toen was het Cornelia, nu is Geertruida overleden!

 

In de 19e eeuw was de kindersterfte in sommige delen van Noord-Brabant hoog. Verdriet daarover was helaas onderdeel geworden van het leven van Dingeman Heistek en diens echtgenote Johanna Strik.

Op zijn vijfendertigste trouwde Dingeman Heistek in Dussen met de aldaar geboren 23-jarige Johanna Strik. Al snel na de huwelijksvoltrekking op de 8e juli van het jaar 1875 raakte Johanna zwanger. Op 23 januari van het jaar daarop beviel Johanna van een kind. Het werd doodgeboren.

In totaal kreeg Johanna dertien kinderen waarvan er velen niet oud werden.

 

Arie Heijstek, wordt 5 maanden oud.

 

Geertrui Heijstek, eveneens 5 maanden oud.

 

Geertruida Heijstek, overlijdt op 3 jarige leeftijd.

 

Cornelia Heijstek, overlijdt als zij 1 jaar oud is.

 

Teunis Heijstek, sterft 5 maanden na zijn geboorte

 

Cornelia Heijstek, wordt 6 maanden oud.

 

Cornelia Heijstek, vernoemd naar haar overleden overlijdt als zij 2 jaar oud is.

 

Adrianus Heijstek, sterft 12 dagen na zijn geboorte.

 

Cornelis Heijstek, wordt 7 maanden oud.

 

De gang naar de secretarie was voor Dingeman Heistek niet altijd een even prettig. Vol vreugde toog hij, soms bijna jaarlijks, naar de ambtenaar om bekend te maken dat zijn echtgenote hem een kind had geschonken, maar tien keer deed hij dat met lood in de schoenen om aangifte van overlijden te doen.

Het tweede kind van Dingeman en Johanna was Jan Heijstek, hij werd 45 jaar, zoon Arie die als 4e kind werd geboren werd 79 jaar oud en dochter Geertruida Cornelia bereikte de leeftijd van 96 jaar.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen