Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

1125454
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
326
670
3039
665422
8026
16188
1125454

Your IP: 3.239.58.199
2021-09-17 15:46

Van Zwijndrecht naar Salt Lake City

 

Vader Willem en dochter Susanna Heijstek

De winter van 1837-1838 was zeer streng. De koudste maand was januari. In de eerste week van het nieuwe jaar kwam de wind uit het noordoosten en werd nog koudere lucht aangevoerd. Een extreme koudegolf was begonnen en het begon te sneeuwen. Op de 19e januari was ’s morgens om acht uur de temperatuur -17,9 graden Celsius. In de loop van de dag daalde die verder en rond het middaguur was de temperatuur gezakt tot -19,9. Elders in het land zal beslist een nog lagere temperatuur zijn vastgesteld. Vanaf 26 januari werd het minder koud.

De baby zal in de moederbuik niet bewust zijn geweest van de bittere koude. Hoe dan ook op de voorlaatste dag van januari werd in Zwijndrecht Susanna Heijstek geboren. Dochter van Willem en Catharina.

Koude januari-maand; temperatuur in graden Celsius

 

Gezin Heijstek - Van Dijk

De in Middelburg geboren Willem Heijstek gaf op 12 oktober 1826 zijn jawoord aan de 21- jarige Middelburgse Catharina van Dijk.

Vader Willem was van huis uit schoenmaker. Later werd hij schipper. Bekenden noemde hem Ruilebuik omdat hij vanuit zijn vaartuig ruilhandel bedreef.

 

Willem was aanvankelijk lid van de Nederlandse Hervormde Kerk maar vond daar naar zijn opvattingen te weinig ruimte voor anders denkenden. Hij sloot zich later aan bij een relatief kleine godsdienstige gemeenschap met de naam “De Zwijndrechtse Nieuwlichters” om uiteindelijk lid te worden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, wellicht beter bekend als de kerk van de Mormonen. 

Over hem is eerder gepubliceerd op deze familie website. Klik hier voor die publicatie.

Willem Heijstek en Catharina van Dijk kregen negen kinderen. De eerste vier werden in Middelburg geboren. De andere kinderen in het Zuid-Hollandse Zwijndrecht. Catharina Heijstek werd daar in 1835 geboren, maar werd slechts twee jaar oud. Het tweede ”Zwijndrechtse” kind was Susanna Heijstek.

 

Salt Lake City

Willem had het wel gezien in zijn geboorteland. Hoewel hij 59 jaar oud was en niet meer de jongste, besloot hij Nederland te verlaten om zich met zijn gezin te vestigen in de USA. Hij leefde in de overtuiging dat hij daar wel zijn religieuze leven kon invullen zoals hij dat wenste.

In 1864 verliet hij Nederland en wist zich vergezeld van vijftig gelijkgestemd Broeders. Na eerst in twee dagen naar Londen te zijn gevaren, verlieten zij op de 3e juni 1864 deze stad met het zeilschip de Hudson om op de 19e juli in New York aan te komen.

 

Willem reisde samen met echtgenote Catharina van Dijk en hun jongste zoon en naamgenoot Willem Heijstek (1845-1920). Volgens de passagierslijst reisde ook het driejarige kind Catharina Heijstek met hun mee. Dit blijkt een onjuiste vermelding te zijn. Het was dochter Susanna Heijstek die met haar echtgenoot Jacobus Willem Cannegieter meereisde.

Na aankomst en registratie in New York verplaatste de familie naar Salt Lake City om zich daar te vestigen.

 

Susanna Heijstek

Dochter Susanna had in Nederland kennis gemaakt met de in Heinkenszand geboren broodbakker Jacobus Willem Cannegieter. Hun beider grootouders waren Jacobus Willem Heijstek & Maatje Mieras waardoor zij nicht en neef van elkaar waren. In 1863 zijn zij in Werkendam met elkaar getrouwd. In het daarop aansluitende jaar maakten zij met hun (schoon)ouders de reis naar Salt Lake City waar zij acht kinderen zouden krijgen. Net als hun (schoon)ouders worden zij gezien als pioniers van de eerste Nederlandse immigratie. Nog voor hun vertrek naar de USA werden zij op 1 november 1863 gedoopt en bevestigd als leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

 

Naar Utah (USA)

De dag van vertrek uit Amsterdam is voor de familie Cannegieter-Heijstek een bijzondere dag geworden. Dat Susanna bij haar vertrek naar de Verenigde Staten van Amerika zwanger was, wist zij als geen ander, wat zij niet had verwacht is dat zij op de eerste dag van haar lange reis zou bevallen. Aan boord van het schip bracht Susie Heijstek haar eerste zoon ter wereld. Zij noemde hem Henry William met als bijnaam “Hudson”.

 

Aangekomen in de USA werden de immigranten geregistreerd om vervolgens op 2 augustus door te reizen naar Utah. Het werd een lange onderneming. Pas op de 26e oktober 1864 bereikten zij Salt Lake City, het doel van hun reis. Familie of bekenden hadden zij niet in de stad zodat ze moesten overnachten in het Seven Ward Schoolhouse totdat ze elders huisvesting hadden gevonden.

 

In de loop der jaren groeide het gezin Cannegieter - Heijstek. Hun tweede kind was William en werd op 4 juni 1866 geboren. Hij kwam op jonge leeftijd (vijf jaar) te overlijden.

Annie Cannegieter was het derde kind en werd op 27 juni 1868 geboren. Zij overleed op 21 december 1928. Ze trouwde op 14 november 1892 met Frederik Peters.

Van Willy is bekend dat het kind op 12 november 1870 werd geboren en voor 1877 is overleden.

Frank Henry werd geboren op 12 september 1872 en trouwde met Elizabeth Hadley. Hij is overleden op 12 april 1944.

William was het zesde kind dat op de 28e maart 1877 in Salt Lake City de moederschoot verliet. Hij huwde Florence Louise Morris en overleed als gevolg van een verkeersongeval op 5 januari 1949.

Opnieuw kwam er een dochter ter wereld. Catharina (Kate) zag op 16 juli 1879 voor het eerst het daglicht. Zij trouwde met James Ernest Froelich, die in 1929 overleed. Haar tweede echtgenoot was Charles Dahlberg. Zij stierf op 5 juni 1962.

Hun laatste kind was Jacobus (Coby) dat werd geboren op 7 januari 1882. Hij trouwde niet en overleed op 19 februari 1942.

 


Susanna met haar kinderen aanverwanten

 

Brood op de plank

Jacobus Cannegieter had in Nederland een mooi beroep geleerd waar hij ook in Utah een inkomen mee kon verdienen. Op de NW hoek van de 9th South en de 8th West opende hij een bakkerij. Een van zijn klanten was Brigham Young, een theoloog die later leider werd van de Mormonen. Het geluk zat de familie niet mee. Enige jaren na de opening werd de bakkerij door een brand verwoest. Jacobus en Susanna besloten daarop te verhuizen naar hun familie in Murray, een stad ten zuiden van Salt Lake City.

 

In Murray bouwde Jacobus eigenhandig in zijn achtertuin een oven zodat hij weer brood kon bakken. Het was niet ideaal maar het werkte. Toen de winter aanbrak, stond een vriendin in de buurt hem toe de oven in haar woning te gebruiken. Ook niet ideaal maar beter dan buiten in de kou te moeten werken.

 

Cannegieter kwam in contact met middenstander J.W. McDonald die hulp aanbood bij de bouw van een nieuwe bakkerij, onder voorwaarde dat Jacobus het door McDonald vervaardigde snoepgoed zou gaan verkopen. De nieuwe bakkerij werd gebouwd aan de westkant van State Street in de buurt van de oude Lyons Drug Store. De zonen Henry, William en Jacobus hielpen in de bakkerij. Hun kleinzoon, Arthur James Peters, leverde op 12-jarige leeftijd hun brood per paard en wagen aan de mensen ten zuiden van Murray, in West-Jordan, Crescent en in Riverton.

 

Jacobus was niet alleen druk in zijn bakkerij, maar ook sociaal actief en behoorde tot de Woodman van de World Lodge. Susanna genoot ervan om haar familie op te voeden. Ze was een actief lid van de Rebecca's Organisatie. Jacobus stierf in 1909 en Susanna stierf in 1917.

 

Bronnen

https://www.meteolink.nl/januari-1838-een-zeer-koude-maand/

https://mormonmigration.lib.byu.edu/mii/voyage/169

https://www.hollandroots.com/page24.php

https://issuu.com/utah10/docs/volume_74_2006

https://www.kenjames.org/genealogy/search.php?mylastname=cannegieter&myfirstname=&mybool=AND&search=Zoek+

https://archives.utah.gov/research/indexes/

https://bit.ly/2WppCZM

https://www.familysearch.org/wiki/en/Utah_Online_Genealogy_Records

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen