Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

648411
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
96
429
2984
187315
10629
17213
648411

Your IP: 3.90.12.112
2019-04-20 04:15

Wie was toch die marktkoopman; deel 1

 

Bij wie kocht opa Louis drop op de markt?

Een bijzonder verhaal over een marktkoopman Heijstek deed in onze familie de ronde en mijn grootvader Louis Heistek was één van de hoofdpersonen. Details hoorde ik een paar maanden geleden nog van mijn nicht Ludy, die al tientallen jaren in de U.S.A. woont. Louis had in 1933 heel plotseling zijn geliefde vrouw Anna-Maria Pakker verloren, terwijl het jaar erna hij ook nog zijn zoon Willem verloor door een uitermate tragisch ongeval. Zoon Maarten was het huis al uit en Louis Sr. kon het niet meer opbrengen voor zichzelf en zijn toen 17-jarige zoon Louis jr. te zorgen. Hij ging op kamers wonen aan de Noordsingel in Rotterdam, terwijl de jongste zoon tijdelijk bij familie kon worden ondergebracht.

 

 

Op een dag kwam Louis thuis met een vreselijke kou. Alvorens naar bed te gaan om eens goed uit te zieken, bedacht hij dat hij wel een middeltje tegen de verkoudheid nodig had. Hiervoor had hij nog een flesje cognac staan, echter wat hij miste was een grote zak drop. Dat laatste kocht hij wel meer, vaak op de markt bij een man waarvan hij wist dat deze Heijstek heette. Beide heren lagen elkaar geenszins, de marktkoopman noemde Louis arrogant, Louis op zijn beurt noemde de ander een heel vervelende vent. Enfin, ook deze keer ontstond er weer een discussie en Louis, wellicht geïrriteerd door zijn verkoudheid, sprak de legendarische woorden: “Wat ben ik toch blij dat jouw naam anders wordt geschreven, stel je toch voor dat ik familie van jou zou zijn!” Enfin, Louis naar huis, cognacje en drop genomen, kachel opgestookt en naar bed gegaan; de zak drop binnen handbereik. Hij viel in slaap en bij de warmte smolt de drop waardoor kleding en beddengoed onder de drop zaten! Hij was toch wel geïmponeerd door en bang van de hospita. Trok al zijn kleren aan, nam het door drop bevuilde beddengoed mee en liep naar de Baan waar zijn zuster Marie woonde. Louis wilde (of durfde) niet meer terug naar de Noordsingel en Marie heeft het goed moeten maken met de hospita en de vieze lakens moeten wassen als een soort van goedmakertje.

Maar……………wie was deze marktkoopman Heijstek?

 

Welke Heystek maakte pepermunt op de markt

In de Haagse Courant van 22 oktober 1983 stond een artikel over markante marktkunstenaars van de markt op de Prinsegracht in den Haag. Het moet vele decennia eerder hebben gespeeld, gezien de kleding van de personen op de foto. Zou best geweest kunnen zijn in de jaren dertig. In het toen nog papieren familieblad BIJ UITSTEK van september 2004 werd uit het verhaal geciteerd door Lyda Heistek-Brandenburg. Zij vroeg of er lezers waren die iets meer konden vertellen, maar helaas kwam daarop geen reactie.

 

 

Het krantenverhaal:

“Een figuur, die velen uit die tijd is bijgebleven is de deftig geklede man van de beroemde witte en roze suikerpepermuntjes, die hij ter plaatse vervaardigde. Hij heette Heystek en hij oogstte veel bewondering voor zijn techniek. Hij maakte zijn artikel in elektrische melkkokers klaar. “U kunt ze zelf ook maken, maar niet zo goedkoop als ik”, riep hij dan ernstig en iedereen geloofde hem, zoals ook de praatjes van andere kooplui meestal werden geloofd of ze moesten hun fantasie wel helemaal de vrije teugel geven. Hij gebruikte gewone suiker en poedersuiker plus pepermuntolie, die je op verre afstand al rook en die je nog steeds (in gedachten) kan ruiken. Het is een onvervreemdbare jeugdgeur geworden. Heystek (hij moet ook drop hebben verkocht) wilde ook graag bewijzen dat zijn pepermunt sterk was. Dan liep hij met de glanzende pan langs de toeschouwers en blies in de kokende suikerpap. De tranen stonden je prompt in de ogen. Dan ging hij op grote bakblikken, de druipende suikerstroom uit de tuit razendsnel met een mesje onderbrekend, in lange rijen pepermuntjes gieten, blik na blik. Je keek gefascineerd toe. Dan door met de hand een klap op de rand van zo’n blik te geven gaf hij te kennen met de gietpartij klaar te zijn en zijn witte of roze koopwaar vrij voor consumptie tegen een alleszins redelijke prijs ter beschikking te stellen.”

Maar……………wie was deze marktkoopman Heystek, die volgens het artikel naast pepermunt ook drop verkocht. Zou het wellicht degene zijn geweest waarmee Louis Heistek het niet zo goed kon vinden?

 

Wordt vervolgd

 

Lees ook: Wie was toch die marktkoopman; deel 2

 

Reacties   

0 #1 Marie Hattingh 26-11-2017 13:30
Sien uit na die volgendfe stukkie. Dankie, baie interresant.
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen