Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

1025371
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
20
415
1630
567020
1063
15253
1025371

Your IP: 54.236.58.220
2021-03-04 00:35

Pieter Heistek van de Sasdijk in Werkendam

 

Is het Heistek, Heijstek of Haijstek

 

Waar bewaar je historische foto’s? Bij veel mensen liggen ze “op zolder” te wachten tot ze worden weggegooid of vernietigd waarmee erfgoed uit de familie verloren gaat. Het bijzondere aan deze foto is dat de man die komt aanlopen familielid Pieter Heistek is. Alleen dat al is voldoende reden de afbeelding voor de toekomst te behouden en hier weer te geven.

Deze fraaie opname, die na het jaar 1916 moet zijn gemaakt, kreeg ik uit de fotocollectie van Jan van Rijswijk.

Dit verhaal gaat niet alleen over Pieter en zijn gezin, maar ook over de voorkomende schrijfwijzen van de familienaam. Velen kennen de familie in Werkendam als Heijstek, maar is dat wel altijd zo geweest?

 

 

 

 

Naamsverwarring

Op vier oktober 1862 geeft de uit Emmikhoven afkomstige Peter Heistek voor de ambtenaar van de Burgelijke Stand in Werkendam zijn jawoord aan Cornelia Schaddelee. Zij was daar geboren en woonde er. Het jonge echtpaar vestigden zich in deze gemeente. Twee maanden later zal Cornelia bevallen van een zoon.

 

Het is dinsdag 4 december in het jaar 1862 als Johannes Ort bij de Burgerlijke Stand van de gemeente Werkendam aangifte gaat doen van de geboorte van Pieter Heistek. Hij kan dat omdat hij ’s morgens om tien uur die dag als verloskundige bij de geboorte aanwezig is geweest. Vandaar dat hij zonder enige terughoudendheid de geboorteakte mede ondertekend zodat Peter net als zijn vader als een Heistek is het doopboek is terecht gekomen.

 

 

Na Pieter zouden er nog elf kinderen in het gezin worden geboren. Het tweede kind, Geertje, werd ook als een Heistek in de Burgerlijke Stand opgetekend, alle overige kinderen kregen de familienaam Heijstek.

 

Als oudste zoon weet Pieter wat hem te doen staat als in 1917 zijn vader komt te overlijden. Samen met Peter, een negen jaar jongere broer, doet hij aangifte van het overlijden. In het Register van Overledenen in de gemeente De Werken en Sleeuwijk lezen we nu nog merkwaardige verschrijvingen. Heel consequent wordt de familienaam van de twee aangevers geschreven als Haijstek. Ook de overleden vader van Pieter wordt hier een Haijstek genoemd. Een variant die we wel kennen maar niet zo vaak tegenkomen.

Peter zal de vergissing ontgaan zijn. Verwijzend naar hem noteerde de ambtenaar over hem: “niet te kunnen schrijven wegens ongeleerdheid”. Pieter tekent de akte goed leesbaar met P. Heistek. Moeder Cornelia Schaddelee was al vijf jaar eerder overleden.

 

 

Het gezin van Pieter

Pieter werd geboren in Werkendam maar overlijdt op 10 mei 1938 in Raamsdonk. Hij is dan 75 jaar. Met de eveneens in Werkendam geboren Neeltje Zwets raakte hij bevriend en huwt haar in 1888. De daaraan voorafgaande afkondigen werden ook in De Werken en Sleeuwijk gedaan, omdat Pieter er toen woonde. Pieter is dan 25 jaar en Neeltje een jaar jonger. Zij is een dochter van Aart Zwets en Woutrina Hakkers.

 

Van Pieter is te achterhalen dat hij van 1 mei 1882 tot zijn ontslag op 30 april 1888 was ingelijfd bij de Nationale Militie. In de documenten die we kennen als de “Huwelijks Bijlagen” komt de familienaam van Pieter afwisselend voor in de schrijfwijze Heistek respectievelijk Heijstek.

Het gezin woonde aanvankelijk op Zevenhuizen 168, 286, 250 en later op Sasdijk 7.

 

Een jaar na hun trouwen werd het gezin uitgebreid met dochter Cornelia die een dag na haar geboorte bij de Burgerlijke Stand werd ingeschreven met Heistek als correcte familienaam.

 

Het gezin van Cornelia

Voor zover we hebben kunnen achterhalen is Cornelia enig kind gebleven. Nadat zij in 1908 getrouwd was met Willem Jacobus Ippel schonk zij haar ouders drie kleinkinderen: Willem, Pieter en Barend Gerrit Ippel.

 

In het gezin van Pieter en Neeltje werd geen zoon geboren zodat na het overlijden van Cornelia in 1971, deze Heistek-tak van onze familie eindigde.

 

 

Klik hier voor alle aktes

 

 

 
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen