Vinaora Visitors Counter

1280105
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
42
543
2568
819604
6157
19607
1280105

Your IP: 3.238.225.8
2022-08-11 00:53

Het graf van Maarten Jacob Heijstek gevonden

In Bij Uitstek jaargang 2011, nummer 2, schreef Fred Heistek over de moord te Toeban. Tijdens een van onze verkenningen in het digitale archief van “Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indi舔 stuitten we in de courant van 8 januari 1915 op een tragische berichtgeving met Maarten Jacob Heijstek in een ongewenste hoofdrol. Het drama speelde zich af in Toeban (tegenwoordig geschreven als Tuban) een plaats in het noorden van Oost-Java aan de Javazee. Toen was ons onbekend waar zijn graf zich bevond. Inmiddels is het teruggevonden. Het is in Sukolilo, Tuban, Oost-java, Indonesië.

 

 

Helaas is de naamplaat verdwenen. Judith Sahanaja zorgde er mede voor dat wij de foto's van het graf kregen. Judith is achterkleinkind van Maarten Jacob Heijstek en een dochter van Ruth Eveline Heijstek.

 

Het artikel in “Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indi舔 luidt als volgt:

Moord te Toeban.


Op 25 December jl.,den eersten Kerstdag, heeft zich te Toeban, het afgelegen oord ver van spoor en tram, een treurig ongeval voorgedaan, waarvan slechts kort door ons werd melding gemaakt.


De heer M. J. Heystek, oud-superintendent der Javasche Bosch Exploitatie My., die zich hier nog niet lang geleden metterwoon gevestigd had, is het slachtoffer geworden van een kleine oorzaak met ernstige gevolgen. Den geheelen morgen in de soos vertoevende, waar hij nog vroolijk danste en braaf pret maakte met andere Toebanners, kwam hij tegen de rijsttafel thuis en zou zich daarna ter ruste begeven, toen zijn echtgenoote hem vertelde dat de baboe al haar kleeren, welke zij van het gezin in bruikleen had ontvangen, naar de kampong had gezonden, zekerlijk met bet doel dan vandaag of morgen voorgoed weg te blijven.


De heer Heystek zond daarop den jongen naar de kampong om de kleeren van de baboe terug te halen. De jongen kwam echter onverrichterzake terug met de boodschap dat Rais, de man van de baboe, de zoon van kleermaker Prawiro, bij wien hij tevens als knecht meewerkte, geweigerd had de goederen af te geven. De heer Heystek toog er toen zelf op uit en als gewoonlijk met een wandelstok in de hand wandelde bij naar de kampong. Wat hier toen is voorgevallen weten alleen de vijf mannen in het kleermakers-atelier, waar het lijk van den heer Heystek gevonden werd, liggende op den grond, naast een gebroken stoel, met een gapende wond aan een der slapen en een blauw-geslagen oog. Vermoed wordt, dat Rais met vader en trawanten den heer Heystek in huis overvallen heeft en met een kleermakersschaar heeft afgemaakt. Schaar en een ronde liniaal, waaran bloedvlekken, zijn in beslag genomen, terwijl de vijf mannen onmiddellijk daarop in het gevang werden gezet.
 

 

Hieronder volgen nog enkele foto's van de begraafplaats en het graf,

Reacties   

+1 #3 Emma Bieka Ainun 31-05-2016 14:20
Saya adalah cucu dari Maarten Ulrich Heystek. Dimana kakek saya adalah cucu dari M.J Heystek, dan ayahnya Pieter Heystek dan ibunya Wihelmina Johanna Maria. Saya tinggal dikota terpencil dijawa tengah.

Nederlandse vertal;ing:
In ben Emma Bieka Ainun, een kleinzoon van Maarten Ulrich Heystek (geb. 1939, Pemalang, Java). De ouders van Maarten Ulrich zijn: Pieter Heystek (geb. 1914, Toeban) en Wilhelmina Johanna Hutting.Mijn grootvader was een kleinzoon van Maarten Jacob Heijstek (geb.1872 in Rotterdam). Ik woon in een stad in het midden van Java.
Citeer | Melden aan beheerder
+1 #2 Irene Kerstholt-vord 29-12-2014 17:51
My name is Irene Kerstholt-Vorde rman and I am the granddaughter of Maarten and I live in Holland.
I am planning a trip to Indonesia to visit his grave.
And would like to come in contact with Judith Sahanaja or Hanry Heijstek.
Info: my mother was Ellen Heijstek married to Alphons Albert Vorderman. i also have an old photo of Maarten
Citeer | Melden aan beheerder
+1 #1 Judith Sahanaja 13-08-2013 14:35
Hai.., just want to add some information. The one who knows the location is Mr. Hanry Heystek, the son of Pieter Heystek (The youngest son of Maarten Jacob Heystek). Who took us there. Without Hanry Heystek, this discovery is hardly possible.

Thank you Oom Hanry Heystek.
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen