Vinaora Visitors Counter

1280076
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
13
543
2539
819604
6128
19607
1280076

Your IP: 3.238.225.8
2022-08-11 00:31

Huibertje in ’t Veld, een overwacht snel overleden jonge moeder

 

Zij was de eerste echtgenote van Willem Heijstek

 

Is genealogie van alle tijden? Zeker is dat vele door generaties terug onderzoek werd gedaan naar voorouders. Zo trof Bert Heijstek eens in een statenbijbel een door zijn grootvader Willem Heijstek handgeschreven document aan. Die had een begin gemaakt van een Heijstek-stamboom. Namen met geboortedata en de geboortetijd heeft hij nauwkeurig vastgelegd. Als laatste noteerde Willem het overlijden van zijn echtgenote Huibertje in ’t Veld op 11 november 1903. Over deze vrouw zijn we meer te weten gekomen.

 

 

 

Huibertje in ’t Veld (I680) werd in 1873 geboren in Babyloniënbroek (gemeente Meeuwen) een plaatsje tussen Genderen en Dussen in het Brabantse Land van Altena. Haar geboorte viel samen met het einde van de pokkenperiode die Nederland sedert 1870 had geteisterd en meer dan 20.000 slachtoffers had geëist.

 

 

Als dochter van Huibert in ’t Veld en Cornelia Dekker, groeide zij met haar zus Antonia en broers Cornelis, Joost en Maarten op in een agrarische omgeving waar voor veel bewoners armoede hun dagelijkse levensgezel was. Of dat ook zo was bij de familie In ’t Veld hebben we niet kunnen vaststellen, aanwijzingen daartoe zijn we niet tegengekomen, maar sluiten we niet uit.

 

Eveneens in 1873 maar dan op de 6e oktober, hemelsbreeed gezien niet ver van het ouderlijk huis van Huibertje, werd in Giessen het kind Willem Heijstek geboren als zoon van een landbouwer.

 

Op enig moment hebben Willem en Huibertje elkaar ontmoet en aardig gevonden, wat resulteerde in een zwangerschap en een daaropvolgend huwelijk dat op 27 april 1898 in Meeuwen werd gesloten. Op de heugelijke huwelijksdag werd het bruidspaar vergezeld door de getuigen Joost in ’t Veld (broer van de bruid) een 29-jarige klompenmaker; Cornelis de Wind (achterneef van de bruid) een 64-jarige landbouwer, Jan Leonard Sprang, een 42 jarige landbouwer en door Gerard Remmers een timmerman van 29 jaar. Volgens de huwelijksakte was Willem in die tijd een koopman, later zou hij net als zijn vader en schoonvader landbouwer worden. Huibertje die voor hun eerste kind moest gaan zorgen had geen beroep. Het jonge paar vestigde zich in de gemeente Almkerk-Uitwijk.

 

 

Op 29 juli 1898 werd in Giessen een dochter geboren die zij de naam Elizabeth gaven en zo vernoemd werd naar de moeder van Willem. Zoals het niet ongebruikelijk was in die tijd kondigde zich spoedig een tweede kind aan. Het was Huibert, een zoon die op 14 maart 1900 in Giessen het levenslicht aanschouwde maar die tot verdriet van de ouders al op 18 september in Almkerk van dat zelfde jaar kwam te overlijden. Huibert, die vernoemd was naar de vader van Huibertje, werd slechts zes maanden oud. Voor een derde keer raakte Huibertje van haar man zwanger. Zij beviel op 14 september 1902 in Almkerk van Huibert Cornelis die in 1968 op 65 jarige leeftijd in zijn geboorteplaats zou sterven.

 

Willem Heijstek was een hard werkende landbouwer die stond voor zijn gezin. Dat hem na het overlijden van zijn zoontje Huibert een nog veel groter drama zou overkomen zal hij nooit verwacht hebben.

 

Het is november 1903, Huibertje is twee maanden eerder dertig jaar geworden en veronderstelt nog een heel leven met haar man en kinderen voor zich te hebben. Zoals zoveel mensen wel eens hebben, bemerkte ze op een zekere dag dat zij een klein wondje aan haar hoofd had opgelopen. Hoe ze er aan is gekomen weet ze zich niet te herinneren. Zonder daar bij na te denken krabt ze er wat aan en veroorzaakt onbedoeld daarbij een infectie die uiteindelijk resulteerd in een ernstige bloedvergiftiging. Ziek en verzwakt wordt de locale chirurgijn geraadpleegd die weinig meer voor haar kon betekenen dan vast te stellen dat haar hoofd ernstig was opgezwollen. Vier dagen nadat zij de infectie had veroorzaakt overleed Huibertje en liet een bedroefde man en twee jonge kinderen achter.

(bron Advertentieblad voor Gorinchem en Omstreken 1903)

 

 

Als weduwnaar trad Willem Heijstek, na 1903, voor de tweede keer in het huwelijk. Ditmaal met Cornelia van den Heuvel. Samen krijgen zij nog een dochter die de naam Aletta krijgt.

 

Op de vijfde maart van het jaar 1931 sluit Willem in Giessen voor de laatste keer zijn ogen, hij werd 57 jaar.

 

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen