Vinaora Visitors Counter

1312599
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
320
670
3611
850980
19631
19020
1312599

Your IP: 100.25.42.211
2022-09-30 11:10

Het liefdesverdriet van Johanna en de zachte kant van Gilles

 

In een eerdere publicatie schreef ik over de sterke verhalen van Gilles Heijstek. Nu ga ik op zoek naar het verhaal achter Pieter en Maria Heijstek. De Heijstekken die vanuit Colijnsplaat naar de Haarlemmermeer vertrokken. Vragen van wat is er toch gebeurd? Zij waren neef en nicht, uit een zwaar gereformeerd Zeeuws dorp, helemaal naar de Haarlemmermeer, was het een vlucht? Om daarop antwoorden te vinden ben ik op zoek naar familieleden die dichter in de lijn staan dan ik. Ik ben daarom zeer content over het feit dat ik voor haar overlijden met Batje Heijstek(de tante van Bart Heijstek; lees ook de Genealogische zoektocht naar een Heijstek in Rijsenhout) heb kunnen praten. Net als met haar dochters die hun opa Pieter nog hebben gekend.

 

De opa van mijn vrouw, Daniël van Vliet, was een bijzondere man. Een man welke door zijn zwaar gereformeerde levenswijze respect en ontzag in Aalsmeer heeft verworven. Veel oudere mensen hebben haar opa, maar ook mijn opa en diens vader, persoonlijk gekend. Zo is het dat mijn vrouw vaak met hoogbejaarde alleenstaande mannen bij het uitlopen van de kerk vaak in gesprek raakt. Als haar man word ik ook weleens aangesproken. Deze mannen met al hun prachtige kennis aan het einde van hun dagen vinden het vaak maar al te prachtig dat iemand naar hun oude verhalen luistert. Ik zou tegen mijn jeugdige neefjes en nichtjes zeggen, ga praten met die oudjes ze weten zoveel nog. Zij zijn immers de dichtstbijzijnde bronnen.

 

Een van die mannen is Aard Verhoef. Hij is een van de broeders Verhoef van de beroemde scheepswerf Verhoef en zwager van Karel Markus die eerder zorgde voor bevestiging van oude verhalen. De geboorte van mijn zoon Bram was te sprake gekomen bij ene Marietje Visser-Wies wat weer terug kwam bij mij want die Marietje had gezegd dat Bram de vierde Bram in de lijn was en of dat klopte, want die Marietje zou familie zijn.

Ik wist van het bestaan van Marietje af, maar had verwacht dat zij gezien haar leeftijd al lang was overleden. Wel had ik met haar (achter)neefje Jan Wies (onderzoeker bij www.Haarlemmermeer-geschiedenis.nl) meerdere malen contact gehad omdat ik meer wilde weten over de verhalen van Gilles en Arie.

 

Ik bezit een fotoboek van Gilles waarvan ik bij de helft van de personen geen naam kan plaatsen. Ik besloot de familie Visser te benaderen. De telefoon opgepakt en ik kreeg als eerst een vrolijke man en later een joviale vrouw aan de lijn die het beiden buitengewoon gezellig vonden om net als ik over die foto’s en de familie te praten.

 

Het resultaat was er naar. De stamboom kon ik weer verder aanvullen. Daarnaast bleek de kans zeer aanwezig dat mijn moeders kant via een andere weg ook te linken is aan de Heijstek familie. Wat ik ook aan moet vullen is de geschiedenis rondom Gilles Heijstek, mijn overgrootvader.

 
Het verhaal rond de verwekking van Hendrikus (Harry) van Oudenaren. Het is iets anders gegaan dan ik in eerste instantie wellicht verondersteld heb. Volgens Marietje heeft er tussen de verwekker van Harry en de oma van Marietje, Johanna Maria van Oudenareneen heuse romance bestaan.

De man van Johanna, Abraham Heijstek, is op 43 jarige leeftijd overleden. Hij is als het ware van binnen ontploft omdat hij, zo eigenwijs als een Heijstek kan zijn, toen hij problemen had met zijn ontlasting te laat naar de dokter ging. De verwekker van Drikus (Hendrikus van Andel) was een rijkere boer om de hoek in bezit van ploeg en paard die voor niets het land van Johanna omploegde zodat zij tenminste der eten kon verbouwen. Die begonnen op een gegeven moment elkaar wat leuker te vinden. Van Andel was zelf weduwenaar. Opgegeven moment was er het idee dat Johanna met de jongste kinderen op de boerderij van Van Andel zouden gaan wonen. Daar stoken de kinderen van Van Andel een stokje voor. Toen bleek dat Johanna ook nog eens zwangers was, waren de rapen gaar. Een opmerkelijk detail hierbij, de schoondochter van Van Andel (de vrouw van zijn oudste zoon Peter) was een schoonzuster van Johanna (een zuster van Abraham). Samen met de andere kinderen hebben zij er voor gezorgd dat een eventueel huwelijk niet door zou gaan. Er is op een zeker moment zelfs een zakje met kruiden door kinderen naar Johanna gebracht om een abortus te bewerkstelligen. Hierop zou Johanna woest hebben gereageerd, dat zou in nog geen honderd jaren gebeuren. Einde van het verhaal de relatie liep spaak, nog voor dat Harry geboren werd. Dat is de reden waarom Gilles zo kwaad werd. Van Andel liet zijn moeder en zijn halfbroertje barsten. Uiteindelijk heeft Johanna op een dag dat Van Andel nog eens voorbij kwam een beroerte gekregen en is nooit meer bijgekomen.

 

De moeder van Marietje, Maria, was op dat moment bezig met het verzorgen van Pietje Meijer de grootmoeder van Maria en werd snel naar huis geroepen om haar moeder te verzorgen. Johanna stierf op 47 jarige leeftijd, negen jaar na het overlijden van haar man Abraham, aan liefdesverdriet om Van Andel.

 

Het gezin moest verder, Gilles nam de rol van vader op zich en Maria vervulde de rol van moeder. De oudoom van Gilles, Pieter van Oudenaren, werden gezinsvoogd. Gilles was op dat moment 23 jaar, met een zusje Maria van 18, zusje Pietje van 13, zusje Catharina van 12, een zusje Johanna van 10 en een halfbroertje van 3. Met de belofte van Opa van Oudenaren dat wanneer Gilles zou zorg dragen dat alle kinderen in het huis konden blijven totdat zij 21 jaar oud waren, hij het ouderlijk huis mocht houden. Dus hebben Gilles en Maria samen de kinderen opgevoed. Wel moest Gilles als aandeel van het huis aan Maria 500 gulden betalen als zij 21 zou worden. Dit ter vergoeding van de tijd dat zij niet kon werken door als huisvrouw de kinderen op te voeden.

 

Gilles werkte bij de Scheepswerf de Vries in Aalsmeer. Daar was een handige jongen Arie Wies. Arie was timmerman en Gilles had een nieuwe kas nodig. Dat kon Arie wel. Maria vond Arie een aardig persoon. Op een zeker moment was er sprake dat zij gingen trouwen. Gilles kon de afgesproken 500 gulden niet betalen, dit zat namelijk in het bedrijf. Arie en Gilles maakte de deal. Gilles zou 250 gulden lenen en die aan Arie geven en in ruil mocht Arie op het land van Gilles een huisje bouwen waarvoor zij per week 1 gulden huur hoefde te betalen. Zo kwam Gilles zijn verplichtingen na.

 

Op een gegeven moment heeft Arie, wegens het te groot worden van zijn bedrijf, samen met Gilles een stuk grond gekocht. Gilles kreeg de kas voor 7000 gulden en Arie het huis vooraan en het grond voor zijn schuur voor 10000 gulden. Alleen Arie mocht zijn schuur niet bouwen want het was landbouwgrond. Via een list hebben ze het toch voor elkaar gekregen dat Arie daar toch zijn schuur kon plaatsen.

 

Lees nu ook:

Genealogische zoektocht naar een Heijstek in Rijsenhout

 

De sterke verhalen over Gilles Heijstek

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen