Vinaora Visitors Counter

1280577
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
514
543
3040
819604
6629
19607
1280577

Your IP: 44.197.230.180
2022-08-11 18:49

Heystekstreet in Rustenburg ZAF

 

Naar Jan, Jan of naar Joost vernoemd?

 

In 2013 publiceerden we over de Heystekstreet in de Zuid-Afrikaanse gemeente Rustenburg en vroegen ons hardop af of de straat was vernoemd naar Jan Heystek of naar diens oudere broer Joost. Beide broers namen ooit belangrijke maatschappelijke posities in en verdienden ieder wel een straatnaamverwijzing. Het prikkelde ons nader onderzoek te doen naar de herkomst van de straatnaam.

Vragen door ons neergelegd bij de gemeenste Rustenburg werden helaas niet beantwoord. Wel kregen wij bruikbare reacties van de Zuid-Afrikaanse “Erfenisstigting” met nuttige verwijzingen. Zij legden voor ons ook contact met de bibliotheek van Rustenburg en vroegen daar onderzoek te doen naar de naamherkomst. Relevante bladzijden uit de “Suid-Afrikaanse familieregisters” werden gescand en aan ons ter beschikking gesteld.

 

 

Ook familieleden uit Zuid-Afrika namen de moeite te reageren op de eerdere publicatie. In de reacties werd keer op keer Jan Heystek genoemd als zijnde de man waarnaar de straat zou zijn vernoemd. In een handgeschreven document dat uit Zuid-Afrika werd opgestuurd wordt zelfs gesuggereerd dat Jan Heijstek sr, de stamvader aller Afrikaanse “Heystekke”, de man is naar wie de straat zou zijn vernoemd. Zou hij dan de naamgever zijn? Of is er hier sprake van dat de wens de vader is van de gedachte? Wie het zeker weet mag het zeggen?

 

Alle verkregen informatie naast elkaar gelegd verschaft ons dus geen onomstotelijk bewijs naar wie de straat is vernoemd. Is dat belangrijk? Eigenlijk niet, het is al bijzonder genoeg dat onze familienaam als erkenning is gekozen. Op deze wereld zijn meer families naar wie geen straat is vernoemd dan omgekeerd.

 

Naschrift

De publicatie over de Rustenburgse Heystekstreet maakt reacties los die we u niet wensen te onthouden.

 

Frik Heystek uit Centurion (Tshwane) schrijft: Definitief Jan! Hy was die bekende daar terwyl Joost die man was in Nylstroom ( springbokvlakte)

 

Amanda Heystek schrijft: Dink ook as ek reg gehoor het is dit Oom Jan. Watter een van die twee was die landros in Rustenburg. Heystek str is na hom vernoem.

 

Frik Heystek: Kop op n blok dit was Jan!

 
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen