Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

1158135
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
281
369
1918
699692
650
12194
1158135

Your IP: 54.144.55.253
2021-12-02 14:22

Meester Heistek

 

In het dagelijks leven wordt de schrijver van deze publicatie ook zo genoemd. Niet zo heel lang geleden kwam ik op het internet meester Heistek tegen. Het betrof echter niet mijn persoon. Deze meester kwam uit Gouda en had als voornaam Hendrik. Ver voor de twee wereldoorlogen was hij al onderwijzer. Afkomstig uit Goudswaard, was hij achtereenvolgens werkzaam in Oud-Beijerland, Hazerswoude en Gouda.

Hendrik Heistek werd in 1867 geboren in 1867 is in 1944 op 76-jarige leeftijd overleden. Zijn vader en moeder waren Lodewijk Heistek en Adriana van der Bie. De grootvader van Hendrik was Heimen Lodewijks Heijstek, geboren in het land van Heusden en Altena, maar al op jonge leeftijd (rond 1800) met zijn vader naar de Korendijk (Goudswaard) getrokken.

Helemaal nieuw was deze ontdekking niet. Ik heb mijn vader meerdere keren horen vertellen dat hij een oom had die schoolmeester was in Gouda. Maar meer wist ik ook niet. Een zoektocht naar meer informatie kon natuurlijk niet uitblijven. Ik ben onder andere op de site van de Koninklijke Bibliotheek gaan zoeken. Daar vond ik de vermelding van het behalen van zijn onderwijzersakte.

Vervolgens stuitte ik op het bericht van zijn aanstelling aan de bijzondere school te Oud-Beijerland.

 

Verder kwam ik een vermelding tegen van zijn aanstelling als onderwijzer te Hazerswoude.

Een foto had ik echter nog niet van hem. Bij mijn weten heb ik ook in mijn ouderlijk huis nooit een foto van hem gezien. Dankzij internet, slaagde de speurtocht naar ‘een gezicht’ ook. Op de site van het Groene Hart Archieven vond ik een foto uit 1910. Hendrik is dan onderwijzer in Gouda.

 

Dat smaakte naar meer. Verder gezocht op alle mogelijke schrijfvarianten van Heistek. En ja hoor, ik vond meester Heyster.

 

Maar als ik dan de onderstaande foto bekijk, (uit Taxus: jubileumuitgave Joh. Calvijnschool, 1927-1977) kan het bijna niet missen dat we op voorgaande foto echt met meester Heistek (of Heijstek;Heystek) van doen hebben.

 

Meester Heistek ligt begraven op de begraafplaats aan de Vorstmanstraat in Gouda. Het opschrift op zijn graf luidt:

 

In Gods Heerlijkheid opgenomen | Rusten hier | Hendrik Heistek |

oud 76 jaar | in leven onderwijzer |a/d Johannes Calvijnschool |

overl 2 maart 1944 | en zijn echtgenoote | Theresia Margaretha |

Maria Heistek = van Bovene | oud 92 jaar | overl 9 febr 1952

 

 

Heeft iemand meer informatie heeft over deze 'meester Heistek' van de Calvijnschool (voorheen Vrije Gereformeerde School) te Gouda?  Deel dan uw kennis met de auteur van dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Als schoolmeester is krijt overdag zijn gereedschap, maar in zijn vrije tijd onderhoudt  Pleun-Jan Heistek een webwinkel voor tweedehands  en nieuwe boeken. Meer hierover leest u op:

www.boekenstek.nl

https://boekenstek.blogspot.com/

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen