Vinaora Visitors Counter

1250874
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
107
671
2990
790068
13108
17131
1250874

Your IP: 3.215.79.204
2022-06-25 03:26

Gemeente Kapelle past oorlogs-monument aan

'De naam van Bram Heijstek hoort op het oorlogsmonument'

 

Abraham Heijstek sluit zich in de Tweede Wereldoorlog aan bij het verzet. In 1945 overlijdt de jonge Kapellenaar in het Duitse concentratiekamp Mittelbau-Dora. Onlangs kwam de gemeente Kapelle erachter dat de naam van deze geboren Wemeldingenaar ten onrechte ontbreekt op het oorlogs-monument in de tuin van de kerk in Kapelle. De gemeente laat zijn naam er nu bijplaatsen. "Dat is goed, hij hoort erbij", vindt zijn bijna 104-jarige zus Trui Kosten-Heijstek.

 

 

 


Consul René Hoebeke van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Middelburg omdekte enige tijd geleden dat de naam van Abraham Heijstek op het Kapelse monument thuishoort en hij informeerde de gemeente Kapelle hierover. Naar aanleiding hiervan ging Frank de Klerk van het gemeentearchief Kapelle op onderzoek uit. 'Abraham Heijstek komt niet voor op de monumenten in Vlissingen en Kapelle', schrijft de Klerk naar aanleiding van zijn onderzoek. "Dat komt omdat hij 1941 officieel met zijn ouders verhuist van Kapelle naar Vlissingen", legt Arnold van den Berge van de gemeente Kapelle uit. "Maar in de praktijk heeft hij thuis dan al vaarwel gezegd, omdat hij al in het verzet zit en zijn ouders niet in gevaar wil brengen. Omdat hij bij het uitbreken van de oorlog in Kapelle woonde, hoort hij op het monument te staan.

 

In het verzet


Bram Heijstek. geboren op 19 mei 1920. verhuist in 1921 met zijn ouders van Wemeldinge naar de Biezelingsestraat in Kapelle. Hier groeit hij op 'AI snel na de Duitse inval voegt Abraham zich bij de eerste verzetsgroepen.' aldus De Klerk. 'Op welke wijze hij verzet pleegt, is onbekend. Eén keer komt hij thuis met een stapel dekens die van de Duitsers zijn gestolen. Zijn moeder weet niet hoe snel ze Abraham, met de dekens, de deur uit moet zetten, zo gevaarlijk is dat. Het verzet uit de beginjaren van de bezetting is nog niet zo goed georganiseerd', schrijft de gemeentearchivaris. 'De Duitsers slagen er vaak in om illegale organisaties op te rollen. met vaak afschuwelijke gevolgen voor degenen die ze oppakken Dat overkomt ook Abraham Heijstek,'"Half april 1942 wordt hij in het Franse Biarritz gearresteerd en later overgebracht naar een Duitse gevangenis", aldus De Klerk,


'De familie verkeert lange tijd in onzekerheid over zijn lot.  Ene P.J. van Daele uit Heemskerk meldt in 1946 dat er een briefje uit 1944 bestaat van een Jan de Graaf, die vanuit een kamp in Brieg bij Breslau meldt dat het goed gaat met Abraham, Daarna wordt niets meer over Heijstek vernomen. Naspeuringen naar een Jan de Graaf, die uit Kapelle afkomstig zou moeten zijn, lopen op niets uit.' Pas halverwege 1947 kan het Rode Kruis in Den Haag - volgens De Klerk - melden dat één van de in kamp Dora omgekomen Nederlanders Abraham Heijstek is. Hij overlijdt op 21 februari 1945. 'Dominee Renting uit Heinkenszand probeert meer informatie te krijgen over de omstandigheden waarin Abraham is overleden: door uitputting of geweld, Die informatie kan niet worden gegeven.' Bij kamp Dora worden onderdelen voor raketten gemaakt.  'Dit gebeurt vooral onder de grond en de gevangenen die hier werken zien nauwelijks daglicht. Door de slechte behandeling. slecht eten en slechte ventilatie overlijden velen van hen. Zij worden in het kamp gecremeerd en vermoedelijk is Abraham Heijstek één van hen.'


Herdenking


Van den Berge verwacht dat het aangepaste monument nog deze maand weer op lijn plek staat. -Bij de officiêle herdenking op 4 mei zullen we ook stilstaan bij het plaatsen van de naam van Abraham Heijstek op het monument." Wegens haar hoge leeftijd en beperk te mobiliteit is het voor Trui Kosten-Heijstek moeilijk om bij de herdenking aanwelig te zijn Maar ze hoopt het wel een keer te zien. vertelde ze.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen