Heystek ontmoet Heijstek

Jaxon Heystek met zijn lang uit het oog verloren verre (23e) neef Kevin Heijstek, star pitcher van het Nederlandse Nationale honkbalteam. Kevin staat in de halve finale van the World Baseball Classic in San Francisco. Lamar, de vader van Jaxon, hoopt dat Kevin aan Jaxon leert hoe je een spitball werpt. Maar wie weet hoe Jaxon die dan weer uitwerpt. Op de foto Jaxon op de werpersarm van Kevin.

 

Kevin Heijstek debuteerde op zeventienjarige leeftijd voor de hoofdmacht van het Rotterdamse Neptunus op zaterdag 21 mei 2005 in de hoofdklassewedstrijd tegen Almere’90. Neptunus won het duel na acht innings met 16-9. Heijstek kwam in de vijfde inning in de wedstrijd als vervanger voor startend werper Martijn Nijhoff en gooide twee innings met één keer drie slag en zes honkslagen en één verdiend punt tegen.

 

Een maand later nam Heijstek eveneens met Neptunus deel aan het Europa Cup-toernooi in Rotterdam. Hij werd winnend werper in de met 16-5 gewonnen wedstrijd tegen Savigny-sur-Orge Lions uit Frankrijk. De pitcher gooide vijf innings met drie strikeouts, vier vrije lopen en zes honkslagen en vijf verdiende punten tegen.

 

Het duel tegen Almere’90 bleef uiteindelijk zijn enige hoofdklassewedstrijd in 2005. Sinds het seizoen 2006 maakt Heijstek vast deel uit van de hoofdmacht van Neptunus. Na afloop van het seizoen 2012 maakte Heijstek de overstap naar L&D Amsterdam om zich toe te gaan leggen op een rol als reliever.

 

Heijstek, begonnen met honkballen bij Zwijndrecht, maakte na afloop van het seizoen 2004 de overstap van Rotterdam Unicorns naar Tridents, het tweede team van Neptunus. De rechtshandige werper groeide in dat team uit tot één van de betere pitchers met een verdiende puntengemiddelde van 0.93 in 2005. Zowel in 2004 als in 2005 werd Heijstek door de Nederlandse honkbalbond KNBSB uitgeroepen tot beste juniorenwerper van Nederland. Daarvoor ontving hij de Roel de Mon Award.

 

In de aanloop naar het World Port Tournament van 2009 werd Heijstek voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands team. Onder leiding van bondscoach Rod Delmonico debuteerde hij vrijdag 3 juli 2009 in Oranje tijdens de tweede wedstrijd van Nederland op het World Port Tournament.

 

Eerder kwam de rechtshandige pitcher ook al uit voor Jong Oranje, waarmee hij onder meer deelnam aan het wereldkampioenschap in 2006.

 

Zie hieronder de verwantschap tussen de beide Heijstekken.