Vinaora Visitors Counter

1235052
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
147
528
3043
774269
14417
12391
1235052

Your IP: 35.170.82.159
2022-05-27 04:57

Foto’s van Vroeger 02

In dozen of mapjes, in kasten, ingeplakt in familiealbums, soms keurig gedigitaliseerd en opgeslagen op een computer; zonder enige twijfel zijn binnen de grote Heijstek-familie op de een of andere manier vele tientallen historische foto’s bewaard gebleven. Foto’s die de geschiedenis van de ene of van een andere familietak tot leven laten komen. Over hoe voorouders leefden in Nederland of in een van de landen ver weg waarnaar de familie is uitgewaaierd. Ze gunnen ons een blik in het verleden en laten dat zo tot leven komt. Het zijn zeldzame beelden die een groter publiek verdienen en foto’s die we graag op dit weblog publiceren.

 

Als eerste in een serie, die naar we wensen voorlopig niet ten einde zal zijn, presenteren we twee foto’s uit het Zuid-Afrikaanse gezin van Abraham Eliza “Braam’ Heystek en Anna Johanna “Annie” du Preez.

De foto’s zijn ingestuurd door Ria Niemann Pieterse, een achterkleindochter.

 

Afrikaans

In bokse of mapjes, in kaste, ingeplakt in familiealbums, soms netjies gedigitaliseerd en bewaar op 'n rekenaar; sonder enige twyfel wees binne die groot Heijstek-familie op die een of ander manier baie dekades van historiese foto's bewaar. Foto's wat die geskiedenis van die een of van 'n ander familietak tot lewe laat kom. Oor hoe voorouers geleef het in Nederland of in een van die lande ver weg waarna die familie is verhuis. Hulle gun ons 'n blik in die verlede. Dit is skaars beelde wat 'n groter publiek verdien en foto's wat ons graag op hierdie weblog publiseer.

 

As eerste in 'n reeks, wat na ons wense voorlopig nie ten einde sal wees, bied ons twee foto's uit die Suid-Afrikaanse gesin van Abraham Eliza "Braam 'Heystek en Anna Johanna" Annie "du Preez. Die foto's is ingestuur deur Ria Niemann Pieterse, 'n achterkleindochter.

 

Abraham Eliza “Braam” Heystek met echtgenote Anna Johanna “Annie” du Preez.

 

Braam behoort tot de derde generatie Heystekken in Zuid Afrika. Hij werd op vrijdag 10 oktober 1890 geboren in Rooikoppies (ZAF) als zoon van Abraham Eliza Heystek (1857-1923) en Catharina Petronella "Catoo" du Plessis. Op 23-jarige leeftijd trouwde hij op 8 november 1913 voor de Gereformeerde kerk in het Afrikaanse Swartruggens met Annie du Preez.

Annie zag op zaterdag 13 februari 1892 voor het eerst het daglicht. Zij is een dochter van Jacobus Hercules du Preez en Anna Johanna van Dyk van Sentrum bij Thabazimbi.

 

Het gezin zal verblijd worden met vijf dochters en twee zonen.


Anna Johanna Heystek 

Catharina Petronella Heystek 

Abraham Eliza "Boet" Heystek

Jacobus Hercules Heystek; dit kind is slechts negen maanden oud geworden.

Anna Susanna Heystek

Anna Elizabeth Fredrieka "Freda of Driekie" Heystek

Jacobus Hercules "Kotie" Heystek

 

Abraham Eliza “Braam” Heystek overlijdt op zaterdag 13 maart 1948. Zijn echtgenote Anna Johanna “Annie” du Preez op zaterdag 12 mei 1980; beiden zijn begraven op Rooikoppies begraafplaats in Marikana.

 

 

Het gezin van Braam en Annie Heystek (du Preez). De foto dateert omstreeks 1938. Trotse ouders hebben zich laten fotograferen met hun zes kinderen en met hun oudste kleinkind. Zittend Abraham Eliza “Braam” Heystek en sy vrou Anna Johanna (du Preez) “Annie” Heystek. Staande van links naar rechts:

 

Anna Susanna "Sue" Heystek. Zij werd op 7 januari 1924 geboren en trouwde met Johannes Petrus Engelbrecht. Beiden zijn overleden en begraven op Centurion begraafplaats, Pretoria.

 

Anna Johanna Heystek. Zij werd op 10 september 1914 op Rooikoppies, Marikana geboren en trouwde met Jan Petrus Markram. Anna overleed op 4 juli 1992 in Rustenburg en werd 77 jaar. Jan overleed op 5 juli 1966 op Brakspruit, Marikana. Beiden zijn begraven op Rooikoppies begraafplaats, Marikana.

 

De man met de hoed is Abraham Eliza "Boet" Heystek de oudste zoon binnen het gezin. Hij werd in Rustenburg geboren op 26 april 1919. Hij overleed in Heidelberg, Kaap provincie op 19 januari 1981. In Rustenburg huwde hij Elizabeth Helena “Isabel” Bester. isabel overleed in Heidelberg. Beiden zijn daar ook begraven.

 

Naast “Boet” staat dochter Catharina Petronella Heystek. Geboren in Roodekop op 30 september 1916, zij is overleden. Met Hendrik Joahnnes Marthinus van Deventer trad zij in het huwelijk.

 

Als laatste op de rij staat Anna Elizabeth Frederika "Freda" Heystek. Zij werd geboren op de 3e mei 1926 op Rooikoppies, Marikana en trouwde met Jacobus Petrus van Wyk.

 

Zittend voor de voeten van haar vader zien we Jacobus Hercules "Kotie" Heystek. Deze dochter draagt de naam van het op jonge leeftijd overleden broertje. Kotie werd op 28 september 1930 geboren en overleed op 28 juli 1983. Zij was op 15 februari 1949 getrouwd met Pieter van Wyk.

 

Het kleine meisje zitten voor de voeten van “oma” Annie is de oudste kleindochter Johanna “Hannatjie” Markram. Zij is geboren op 10 juli 1935 en is de moeder van de inzendster van deze foto’s en dochter van Anna Johanna Heystek.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen