Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

613089
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
483
649
483
154726
9560
17302
613089

Your IP: 54.226.23.160
2019-02-17 19:56

Die Kaapland Boere-Orkes

 
 

Rolenda en Janus Heystek spelen traditionele muziek

 

Is volksmuziek wel of geen echte muzieksoort? Het antwoord is niet belangrijk. Vast staat wel dat er niet een soort volksmuziek bestaat, maar wel honderden. Ieder land heeft in de loop der eeuwen als gevolg van cultuurverschillen zijn eigen volksmuziek ontwikkeld. Zo zijn er grote verschillen per land ontstaan. Mede afhankelijk ook of die wordt gespeeld in de stad of op het platte land. Soms alleen instrumentaal, andere weer hebben er een tekst bij geschreven om zo uitdrukking te kunnen geven aan bijvoorbeeld liefde of verzuchtingen over een strijd dat een volk heeft moeten leveren. Voor- en tegenspoed wisselen elkaar in de teksten af. Het zijn vaak de traditionele liedjes die in de loop der eeuwen door het gewone volk werden gezongen en mondeling doorgegeven. Het bevestigt de behoefte voor het in stand houden van oude klanken. Een voorbeeld daarvan zijn de vele Shantykoren die Nederland telt. Ook in Zuid-Afrika wenst men de muzikale herinneringen aan de oude Boeren tijd hoog te houden. We hebben het dan over “Boeremusiek”.

 

Ons broedervolk, de Afrikaners en/of Boeren in Zuid-Afrika, hebben een geheel eigen, levendige en vrolijke volksmuziek ontwikkeld met de concertina als het middelpunt. Dit is een kleine accordeon die vanwege zijn geringe gewicht en grootte tijdens de Grote Trek in 1836 mee kon worden genomen. ’s Avonds als een overnachtingsplek was gevonden werd rond de vuren gezongen wat saamhorigheid bevorderde.

 

Oprichting orkest

De behoefte aan deze muzieksoort is blijven bestaan. Het is dan ook niet vreemd dat vijf jaar geleden in Kaapstad drie jonge muzikanten hun liefde tot de traditionele boerenmuziek uitspraken. Het waren Wynand Smit, Daantjie Kotze en Rejean Viljoen die, ondanks dat zij zelf niet van De Kaap afkomstig waren, een zelfde idee hadden over deze muziek. Een orkest met de naam “Kaapland Boere-Orkes” werd opgericht.

 

Toen begon het zoeken naar geschikte muzikanten voor een gezamenlijk juiste sound van de Boerenmuziek. Zo kwamen ze ook bij Rolenda Theunissen Heystek die banjo speelt en haar zoon Janus die op een basgitaar speelt. Andere leden van het orkest zijn Wynand Smit (gitaar), Ernest Geel (gitaar), Christo Wiese (accordeon) en Daantjie Kotze (concertina) hij is ook de leider van het gezelschap. Samen spelen zij gezellige en ongecompliceerde muziek en weten een schare getrouwen te trekken. Ze zijn graag geziene gasten op tal van festiviteiten in Zuid-Afrika. Zij spelen nu muziek gebaseerd op de Nawalandse en Transvaalse stijl met een herkenbare Kaapse invloed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genealogie

Rolenda (geboren Theunissen) is getrouwd met Jan Heystek. Samen hebben ze een zoon: Janus Bernard Hans Heystek. Jan Heystek behoort tot de vijfde generatie Heystekken in Zuid-Afrika.

Jan Heystek (*1968)

Bernard Pieter Heystek (*1943)

Jan (Singer) Heystek (*1898 - †1948)

Antonie Marius Heystek (*1872 - †1933)

Jan Heistek [Heijstek/Heystek](*1816 - †1879)(Stamvader)

 

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen