Vinaora Visitors Counter

1280578
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
515
543
3041
819604
6630
19607
1280578

Your IP: 44.197.230.180
2022-08-11 18:50

Kwam ….…. Heijstek bij notaris Rota

 

Water, muizen en genealogie, ze verdragen elkaar niet

 

Wij, redacteuren van dit weblog besteden een deel van onze vrije tijd aan genealogie. Met andere woorden: wij doen onderzoek naar onze voorouders en brengen relaties in beeld door ze in een stamboom samen te vatten. Daarmee is niet bepaald iets nieuws onder de zon gebracht. Reeds in de bijbel komen uitgebreide geslachtsregisters voor en Hesiodus stelde genealogieën van godenfamilies samen.

 

 

 

Overigens; er zijn wetenschappers die een andere betekenis aan genealogie geven. Zo betekent het voor Nietzsche het onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van begrippen. Voor ons “eenvoudige genealogen” is het een historische hulpwetenschap die de ontwikkeling en verwantschap van geslachten bestudeert.

 

Zonder enige terughoudendheid durf ik te stellen dat genealogen soms een merkwaardig gedrag vertonen. Zo kunnen ze lang op zoek gaan naar de naam van een voorouder, om als een kind zo blij te zijn als ze die hebben gevonden. De realiteit is echter dat een dergelijke vondst weer het startpunt is voor het oplossen van twee nieuwe vraagstukken. Namelijk wie zijn de ouders van de gevonden persoon? Zo blijft de genealoog aan het werk.

 

Nu gaat het niet alleen om zoveel mogelijk geboorte- en overlijdensdatums te verzamelen en die samen te voegen in een overzichtelijke database. Nee we proberen ook informatie te verkrijgen over wat onze voorouders in hun tijd hebben gedaan, hoe ze hebben geleefd, of zij zijn gemigreerd en zo ja waar naar toe? Zijn zij van betekenis geweest voor de samenleving? Hebben ze sporen achtergelaten in de geschiedenis? Als we iets interessants vinden, dat wordt dat hier op dit blog gepubliceerd. Zo zijn er in de voorbije decennia wetenswaardigheden verzameld en heeft u die mee kunnen lezen.

 

Gelukkig is er in de loop der eeuwen veel bewaard gebleven. Soms in familiearchieven zelf, maar ook in de stedelijke en regionale archieven die ons land rijk is en waar veel documenten thans worden gedigitaliseerd en geïndexeerd zodat de inhoud daarvan snel is op te zoeken. Vaak kan dat dankzij het internet vanachter het bureau thuis. In andere gevallen moet je het archief in kwestie bezoeken of kopieën van documenten opvragen dan wel die ter plekke lezen.

 

Ondanks goede zorgen voor het behouden van oude documenten, zijn veel archieven in de loop der jaren incompleet geworden. Door keuzes die in het verleden zijn gemaakt zijn er documenten vernietigd waarover we heden ten dagen graag nog hadden willen beschikken. Anderzijds zijn er archieven beschadigd als gevolg van overstromingen, tijdens bombardementen tijdens WO II, door inwerking van vocht of schimmels enzovoort.

 

Voorbeelden

Momenteel worden aan archiefruimten hoge kwaliteitseisen gesteld. De kans dat archiefstukken vochtig worden met een documentvernietigende schimmel als gevolg is gelukkig niet meer zo groot. Toch komen we nog steeds dit soort van stukken tegen. Het is schade uit het verleden.

Zo bladerden we op een keer in het archief van Delft door een boek met notariële akten.

Nog net konden we lezen:Op huijden den 17e januarij van het jaar 16 tweeënveertig compareerde voor mij Govert Rota, openbaar notaris bij den Hoven van Hollandt geadmitteert …. binnen de stad Delft, en toen hield het vanwege geleden waterschade op. Was het een Heijstek die voor de notaris was verschenen? We zullen het nooit weten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een ander voorbeeld. We kregen een document ter inzage, zijnde het trouwboek uit Almkerk 1686-1726. In die omgeving woonden veel Heijstekken. Vandaar dat deze boeken het verdienen om zorgvuldig te worden gelezen. Het heeft ons al veel bruikbare informatie over de familie opgeleverd. Het boek zag er gerestaureerd uit, en dat was het ook. Op de tweede folio was de volgende tekst te lezen.

 

 

 

Het deed ‘t ergste vrezen. Maar soms zit het mee. Een voor ons interessante bladzijde was ook door muizen aangevreten, maar gelukkig was nog steeds te lezen dat Leijntje Gerits Craijo de weduwe van Evert Heijstek opnieuw was getrouwd. Deze keer met weduwnaar Jacob Janse van Mastrigt. We kunnen ook nog lezen dat het huwelijk in september 1723 werd gesloten. Het papierfragment met de juiste datum is in de keel van een muis verdwenen. Het huwelijk kan zijn afgesloten op de 19e of later in september van dat jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet alleen waterschade of muizenvraat zorgen voor soms onneembare hindernissen voor de genealoog. Ook verkleuringen van papier of het verbleken van toegepaste inkt maken ze moeilijk leesbaar, om maar te zwijgen over de verschillende handschriften van kerkmeesters, de vele klerken en ambtenaren alsmede de afwijkende vormen van de schrijfletters in die tijd.

 

Niets menselijks is ons vreemd. Ook wij slaken geregeld een diepe zucht. Ondanks dat en alle aangehaalde hindernissen blijven de redacteuren van www.heijstekfamilie.nl voor u research plegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen