Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

869025
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
215
594
1406
410202
13321
14186
869025

Your IP: 34.238.190.122
2020-05-26 08:15

Genealogische zoektocht naar een Heijstek in Rijsenhout

 

Het speuren naar onze voorouders zit bij mij in het DNA. Mijn vader en opa waren ook aan het speuren naar onze roots. Tal van verhalen kwamen er altijd naar boven. Niet alleen met mijn vader maar ook met mijn ooms wordt het onderwerp ‘waar komen de Heijstekken toch vandaan’ nog regelmatig besproken. Mijn vader had het er altijd over dat er in Rijsenhout ook nog een Heijstek moest wonen. Ik (Abraham Gilles Piet “Bram”) ging er vanuit dat het wel een Hijstek/Hystek zou zijn, waarvan er velen in Nieuw-Vennep zijn gevestigd. Maar mijn vader zei altijd, nee het is echt een Heijstek met “eij”.

 


In mijn eerste levensjaar hebben mijn ouders en ik in de Kamperfoeliestraat gewoond. Daar zag mijn vader op nummer 3 ook een naambordje met de naam Heijstek. Mijn vader heeft op een dag zijn stoute schoenen aangetrokken en daar aangebeld. Goedendag ik ben Bram Heijstek, wie bent u? Het bleek een Willem Heijstek, zoon van Willem Heijsteken Louisa Bertha Ludwig, kleinzoon van Pieter Heijstek die getrouwd was met Maria Heijstek. De grootvader van deze bewoner was dus een broer van Abraham Heijstek de overgrootvader van mijn Vader. Dus waren we familie van elkaar.

 

Naam

geboren

 

Naam

geboren

Abraham Gilles Piet

1987

 

 

 

Abraham

1957

 

 

 

Abraham

1931

 

Willem

1935

Gilles

1904

 

Willem

1887

Abraham

1875

< broers >

Pieter

1848

Pieter

1846

 

Mattheus

1810

 

 


Mijn ouders verhuisden, en verder is er nooit meer aandacht besteed aan die kant van de familie. Tot een paar jaar terug. Die verhalen van er zit daar en daar ook nog Heijstek, maar waar zijn ze dan gebleven, leefden nog steeds. Dus ik ben begonnen met het uitpluizen van het bestand. Waar kwam deze Heijstek toch vandaan. Mijn vader komt uit een gezin van vier jongens, maar deze Heijstekken waren mij natuurlijk bekend. Mijn opa was enig kind, dus dat was ook vrij snel uit te sluiten dat ze daar niet vandaan kwamen. Mijn overgrootvader had alleen zussen, dus daar kwam die naam ook niet vandaan. Maar mijn grootvaders grootvader kwam uit een gezin van dertien kinderen. Velen van hun stierven jong, uiteindelijk bleven er voor dit familieonderzoek vier zoons over waardoor de naam eventueel voortgezet kon worden.


De vier volwassen geworden zonen van Pieter Heijstek en Maria Heijstek:
Mattheus, geb. 30 september 1872 te Colijnsplaat
Abraham, geb. 7 maart 1875 te Colijnsplaat
Pieter, geb. 8 januari 1884 te Haarlemmermeer
Willem, geb. 11 mei 1887 te Haarlemmermeer

Van Mattheus, Theus genoemd, was bekend dat hij een vrouw en kinderen had in Nederlands-Indië, die toen niet mee terug mochten naar Nederland. Theus heeft zich op een dag overmand door somberheid en verdriet de Hoofdvaart ingereden. Ook daarvan kon dus de voor mij nog steeds onbekende Heijstek niet vanaf stammen.


Abraham is een voorvader van mij, dus dat was ook niet de lijn waarnaar gezocht werd.

 

Over Willem was al het een en ander bekend dus die kon ook niet de gezochte Heijstek zijn.


Van Pieter, komen we volgens het bestand uiteindelijk via een zoon Pieter bij een kleinzoon Bart. Na Bart houdt het spoor op. De onbekende Heijstek zou dus eventueel deze Bart kunnen zijn.
Tijdens het onderzoek verbaasde het mij dat Bart Heijsteken zijn vrouw Matje Huiskenskinderloos zouden zijn gebleven. Dat terwijl voor die tijd grote gezinnen redelijk vaak voorkwamen. Maar ja, alles is mogelijk. En het mooiste was dat volgens de Heijstek-databank Bart nog leefde. Daar begon de speurtocht naar de naald in de hooiberg. Huiskens is een Aalsmeerse naam dus had ik de speurtocht omgedraaid, op zoek naar familie van Matje. Na lang zoeken vond ik wel familie van Matje maar die kende Bart niet.

In de hoop dat iemand ene Bart Heijstek uit Rijsenhout zou kennen heb ik een groepsmail verstuurd aan de oudere generatie mensen van Aalsmeer om mij heen. Daar kwamen geen bruikbare reacties op. Vervolgens heb ik een advertentie in de krant geplaatst en op Marktplaats. Na lang wachten kwam er een reactie van iemand die meende dat zijn collega een zoon was van die Heijstek. Van die naamgenoot kreeg ik te horen dat er inderdaad een Bart Heijstek in Rijsenhout woonde, en wel zijn broer.

Ik kreeg een telefoonnummer van die Bart, maar Bart gaf aan dat ik beter met zijn broer in gesprek kon gaan. Met die broer kreeg ik jammer genoeg geen contact. Na enig speurwerk en geholpen door relaties kreeg ik de adresgegevens van Bart te pakken. Op een mooie najaarsdag trok ik mijn stoute schoenen aan en ben ik naar hem toegegaan.
Ik belde aan. Een tegen de zeventig uitziende broze man deed open. Als het goed is bent u Bart Heijstek. Ik ben Bram Heijstek zei ik en gaf de man een hand. Kom binnen zei hij, en van het een kwam het ander. Het bleek de zoon van de gezochte Bart Heijstek te zijn. De man was openhartig en vertelde veel moeite met zijn achternaam te hebben. Hij had een turbulente jeugd gehad en had weinig met zijn vader en moeder opgehad. Over zijn verleden sprak hij niet graag. Dit vond ik op zich jammer ik hoopte namelijk dat er wat verteld kon worden over zijn opa of misschien nog wel verder. Zijn tante zus leefde nog wel. Wel heeft het gesprek er toe geleidt dat de stamboom weer aangevuld kan worden met twee nieuwe generaties voorkomend uit Bart Heijstek, zoon van Pieter, kleinzoon van Pieter en Maria Heijstek. Alleen sterft bij deze laatste Bart letterlijk en figuurlijk de naam Heijstek uit, want de nieuwe generaties bestaan alleen uit dochters. 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen