Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

1002174
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
80
355
2562
541972
7135
15654
1002174

Your IP: 3.238.70.175
2021-01-16 03:34

Lampen – Heystek part 12

 

Roza Roots

 

Before digging into the many, many South African ancestors on Ouma Hannie Lampen’s Erasmus/Malan side (which will ultimately lead back to the first century AD in Italy!), let’s take another tour through the Netherlands and see if we can find those elusive knights… or maybe a castle?

 

Kerst en Nieuwjaarswens 2020-2021

 

 

Over het bijzondere pandemie jaar 2020 is al veel geschreven. Een jaar waarin we met deze website een verbindende factor wilden zijn voor naamgenoten, waar ook ter wereld.

 

Natuurlijk is er in de voorbije twaalf maanden weer hard gewerkt aan de familiestamboom waarin nu 12457 verschillende personen zijn opgenomen. Zowel de stamboom als de website met publicaties over de familie is ook dit jaar weer veel bezocht. Als redactie zijn we er trots op dat we 37 keer een nieuw verhaal of een mededeling konden publiceren. Onze dank gaat naar allen die hieraan een bijdrage hebben geleverd. Ook in het komende jaar kunt u op ons rekenen. Veel mooie en vooral interessante verhalen liggen voor u gereed. Dus blijf ons volgen.

 

Sinds de start in 2013 met de website www.heijstekfamilie.nl is deze bijna 1.000.000 keer bezocht! Hierin zien wij een bevestiging dat de website in een behoefte voorziet.

 

De redactie van wenst u mooie kerstdagen en een voorspoedig 2021.

 

Bijnamen in Nieuwendijk

 

 Ik weet hoe ik heet, maar ze noemen mij anders

Kakelaar

 

Nagenoeg iedereen weet dat het geven van bijnamen in bijvoorbeeld Volendam niet ongebruikelijk is. Daar is het een noodzaak omdat veel families er de naam Tol, Smit of bijvoorbeeld Veerman dragen.

 

Hoe is dat nu in onze familie? Zijn er Heijstekken met een bijnaam? Ik ben er van overtuigd en ben er achter gekomen dat het geven van een bijnaam in Nieuwendijk (gemeente Altena, Noord-Brabant) niet ongewoon is.

 

Een bijnaam is een bekende, niet-officiële naam van een persoon. Bij de drager kan een bijnaam zowel een positieve als een negatieve emotie veroorzaken. Is het een spotnaam dan wordt het al snel ervaren als een scheldwoord. Maar het kan ook gezien worden een eervolle geuzennaam en is dan meer een koosnaam.

 

Op de website “De Nieuwendijk Sijt” iseen groot aantal plaatselijke bijnamen vermeld waaronder die van enige naamgenoten.

 

Zoals:

Kees de Botterboer (Kees Heijstek)

Peer dun Britser (Peter Heijstek)

Wim en Kees Dim (Wim en Kees Heijstek)

Kees dun Drukker (Kees Heijstek)

Cor Flop (Cor Heijstek)

Kees de Kakelaar (Kees Heijstek)

An Klitton (An Heijstek)

Kees de Koster (Kees Heijstek)

Peer Lut (Peter Heijstek)

Harrie Bluf (Harrie Heystek)

Cees van Giele (Kees Heystek)

Chieltje en Dirk de Jood (Chiel en Dirk Heystek)

Dirk dun Kolenboer (Dirk Heystek)

 

Bron

https://www.nieuwendijksijt.nl/bijnamenregister.html

William Eddy Heijstek overleden

 

 

In de armen van zijn geliefde Marta, blies

William Eddy Heijstek

op een mooie lentedag zijn laatste adem uit.

 

Deze zeer persoonlijke tekst lezen we op de rouwbrief.

Eddy werd op de 22e maart 1928 in Cheribon (Nederlands Indië) geboren.

Hij verliet ons op 23 april 2020.

 

Onze gedachten zijn bij de familie die hem moeten missen. De Heijstek familiestichting denkt dankbaar terug aan de vijf door hem geschreven publicaties over zijn leven op de familie website.

De pijpentocht van Rotterdam naar Gouda

 


Het is januari 2019, buiten vriest het een paar graden en er valt een beetje sneeuw. Een eerste winterse dag en het lijkt wel of heel Nederland in rep en roer is. De spoorwegen besluiten de helft van de treinen uit de dienstregeling te halen, op de luchthavens worden meerdere vluchten geannuleerd en op de wegen wordt een nationaal record “filerijden” gevestigd. Op zulke dagen gaan mijn gedachten steevast een paar decennia terug. Het sneeuwde toen toch ook en vaak veel harder, maar vielen toen ook al treinen uit? Ik meen van niet, ik zie die “hondenkop”, een bijnaam voor een treinstel uit de jaren zestig, rijden in weer en wind, dus ook in sneeuw en ijs. Akkoord, het schijnt dat momenteel veel wordt bediend met elektronica, waarvan men zegt dat dat meer storingsgevoelig is en vroeger werd er minder gevlogen en minder autogereden, dus minder vertragingen en minder files. Maar in mijn herinnering waren de winters vroeger echt koud, viel er meer sneeuw, vroor het weken achter elkaar en stonden we tot vervelens toe op het ijs.

 

Lampen – Heystek part 01

 

Gossip and Guns

 

Oupa Wijtse clearly married into a very large, loving, influential—if not sometimes feisty family when he married Ouma Hannie. Of the Heystek kids born to Jan and Anna Maria, two babies had died, but Hannie had ten other siblings in her life at least until just before the Second Boer War. Her siblings were very dear to her. Younger sister Emmie’s letters reveal quite a bit of “skinder nuus” as she wrote about her own family history. Uncles and aunts abounded in the area, since Hannie’s maternal grandparents and their families were part of the Groot Trek-participants and their descendants helped with the new Zuid Afrikaansche Republiek’s formation and settlement. Hannie’s Grandma Malan in particular had some “interesting” family, looked up to by many and honored as survivors of bloody old battles, leaders in the new battles to come.

 

Hannie Heystek and Wijtse Lampen

 

De IJ, een bijzondere (Nederlandse) letter

 

Het zal onze trouwe lezers bekend zijn dat onze achternaam al vele eeuwen wordt gevoerd. De eerste (bekende) vermeldingen

dateren uit 1433 als de naam Heysteck voorkomt in akten van grondtransacties. In de loop der eeuwen zagen we meerdere varianten op de schrijfwijze. Kijken we naar de omslag van ons toenmalig familieblad BIJ UITSTEK dan zien we al negen van deze varianten, maar het zou best kunnen dat er nog wel meer waren. De meest voorkomende, zeker in de laatste eeuwen was Heijstek, dus met de bijzondere letter ij. Diverse malen zorgden ambtelijke verschrijvingen voor grote verwarring, zo kwam het voor dat de e voor de eij werd weggelaten en sindsdien heten enkele takken Hijstek. In andere gevallen werd van de letter ij de j weggelaten en schrijven die takken hun naam als Heistek. Dan zijn er nog waar van de ij een y werd gemaakt en gaan die takken verder door het leven als Heystek.

 

In Memoriam

 

Op 19 Augustus 2017 overleed in Zuid-Afrika

 

Elizabeth “Lossie” Heystek

 

 

Lossie werd op 30 december 1954 in Pretoria geboren als een dochter van

Joost Heystek & Anna Sophia Maria Linde.

 

Zij was getrouwd met Emil Jacon Visagé en moeder van vier zoons.

 

We zijn in gedachten bij de familie en  wensen ze veel sterkte.

 

Heijstek in het Land van Altena

 

Zoals het tot nu geworden is

 

Hoewel wij sedert enige jaren weten dat onze Heijstek stamvader Lodewijk afkomstig is van het Noord-Brabantse dorp Bergeyk, beschouwen we het Land van Altena nog steeds als de streek waar de meeste familie voetafdrukken liggen. In het bijzonder gaat dat op voor het dorpje Uitwijk waarvan we zeker weten dat Lodewijk er heeft gewoond.

 

 

Ons familiewapen

Beschrijving

Schild: In blauw een dwarsbalk op een paal van zilver, op de dwarsbalk staande twee toegewende witte duiven.

Helmteken: Een hooivork met drie tanden in een vlucht.

Dekkleden: blauw, gevoerd van zilver.

 

Aannemer:

Antonie Lodewijk Heijstek, zoon van Antony Heijstek en Maria Reijnders. Hij is gedoopt op 16-09-1772 in Amsterdam. Antonie Lodewijk is overleden op 19-02-1837 in Amsterdam.
 

Beroep:
notaris te Amsterdam

Huwelijk:
(1) trouwde op 05-04-1798 in Amsterdam met Anna Catharina Wagner, 17 jaar oud. Anna Catharina is geboren in 1781 in Amsterdam, dochter van Johann Christoph Wagner. Anna Catharina is overleden op 13-07-1806 in Zutphen, 25 jaar oud.
(2) trouwde op 14-08-1807 in Amsterdam met Maria Christina Elburg, 37 jaar oud. Maria Christina is geboren in 1770 in Haarlem, dochter van Casper Hendrik Elburg en Christina Catharina Neuhaus. Maria Christina is overleden op 18-02-1841 in Amsterdam, 71 jaar oud.

Kind van Antonie Lodewijk en Anna Catharina:

Antonius Marius Heijstek, geboren op 30-03-1799 in Amsterdam. Hij is gedoopt op 07-04-1799 in Amsterdam.
Notitie bij de geboorte van Antonius Marius:
Doopgetuige: Antonie Heijstek en Maria Rijnders

 

Ontwerper:

Hierbij de gegevens van A.L. Heijstek uit de Vrijmetselaarsloge in Amsterdam:

  • Lid van de Loge van "La Bien Aimée" te Amsterdam.
  • Ingewijd in 1797, op 25-04-1798 werd hij Meester.
  • Hij was Receptie Meester in 1813, hij was Regerend Meester (voorzitter) van 1825-1827.
  • Van 1828-1829 lid van het Ordebestuur (van Nederland) in de functie van adj. 1e Groot- Opziener.
  • In 1834 werd hij door het Groot-Oosten (van Nederland) benoemd in de commissie om te komen tot nieuwe wetgeving voor de Orde.
  • Hij was hoofdbestuurslid in de beginperiode van het Grootmeesterschap van Prins Frederik (1816-1881). Anthonie Heijstek heeft Prins Frederik persoonlijk gekend.

Bronnen:

Zijn zegel vond in ik het ORA Uitwijk 3A, dat in het Streekarchief in Heusden wordt bewaard op een brief aan zijn neef Zeger van Herwijnen te Uitwijk.
In het archief van de loge vond ik de juiste kleuren van het wapen.


De blazoenering is als volgt:


Blauw met een dwarsbalk op een paal van zilver op de dwarsbalk staande twee toegewende witte duiven. Het helmteken is een hooivork met drie tanden in een vlucht. dekkleed blauw met zilver.

 

 

De Heijstek Familiestichting verkoopt afbeeldingen van ons familiewapen in schoondruk op A4-formaat. De wapens zijn gedrukt op 130 grams papier.

 

 

De afbeelding is:

  • een perfecte vierkleurendruk;
  • leuk om in te lijsten;
  • leuk om cadeau te geven;
  • leuk om cadeau te krijgen.

 

Zie onze webshop.