Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

712503
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
202
546
2661
252904
11436
14427
712503

Your IP: 18.206.15.215
2019-08-22 06:45

De pijpentocht van Rotterdam naar Gouda

 


Het is januari 2019, buiten vriest het een paar graden en er valt een beetje sneeuw. Een eerste winterse dag en het lijkt wel of heel Nederland in rep en roer is. De spoorwegen besluiten de helft van de treinen uit de dienstregeling te halen, op de luchthavens worden meerdere vluchten geannuleerd en op de wegen wordt een nationaal record “filerijden” gevestigd. Op zulke dagen gaan mijn gedachten steevast een paar decennia terug. Het sneeuwde toen toch ook en vaak veel harder, maar vielen toen ook al treinen uit? Ik meen van niet, ik zie die “hondenkop”, een bijnaam voor een treinstel uit de jaren zestig, rijden in weer en wind, dus ook in sneeuw en ijs. Akkoord, het schijnt dat momenteel veel wordt bediend met elektronica, waarvan men zegt dat dat meer storingsgevoelig is en vroeger werd er minder gevlogen en minder autogereden, dus minder vertragingen en minder files. Maar in mijn herinnering waren de winters vroeger echt koud, viel er meer sneeuw, vroor het weken achter elkaar en stonden we tot vervelens toe op het ijs.

 

Lampen – Heystek part 01

 

Gossip and Guns

 

Oupa Wijtse clearly married into a very large, loving, influential—if not sometimes feisty family when he married Ouma Hannie. Of the Heystek kids born to Jan and Anna Maria, two babies had died, but Hannie had ten other siblings in her life at least until just before the Second Boer War. Her siblings were very dear to her. Younger sister Emmie’s letters reveal quite a bit of “skinder nuus” as she wrote about her own family history. Uncles and aunts abounded in the area, since Hannie’s maternal grandparents and their families were part of the Groot Trek-participants and their descendants helped with the new Zuid Afrikaansche Republiek’s formation and settlement. Hannie’s Grandma Malan in particular had some “interesting” family, looked up to by many and honored as survivors of bloody old battles, leaders in the new battles to come.

 

Hannie Heystek and Wijtse Lampen

 

De IJ, een bijzondere (Nederlandse) letter

 

Het zal onze trouwe lezers bekend zijn dat onze achternaam al vele eeuwen wordt gevoerd. De eerste (bekende) vermeldingen

dateren uit 1433 als de naam Heysteck voorkomt in akten van grondtransacties. In de loop der eeuwen zagen we meerdere varianten op de schrijfwijze. Kijken we naar de omslag van ons toenmalig familieblad BIJ UITSTEK dan zien we al negen van deze varianten, maar het zou best kunnen dat er nog wel meer waren. De meest voorkomende, zeker in de laatste eeuwen was Heijstek, dus met de bijzondere letter ij. Diverse malen zorgden ambtelijke verschrijvingen voor grote verwarring, zo kwam het voor dat de e voor de eij werd weggelaten en sindsdien heten enkele takken Hijstek. In andere gevallen werd van de letter ij de j weggelaten en schrijven die takken hun naam als Heistek. Dan zijn er nog waar van de ij een y werd gemaakt en gaan die takken verder door het leven als Heystek.

 

In Memoriam

 

Op 19 Augustus 2017 overleed in Zuid-Afrika

 

Elizabeth “Lossie” Heystek

 

 

Lossie werd op 30 december 1954 in Pretoria geboren als een dochter van

Joost Heystek & Anna Sophia Maria Linde.

 

Zij was getrouwd met Emil Jacon Visagé en moeder van vier zoons.

 

We zijn in gedachten bij de familie en  wensen ze veel sterkte.

 

Heijstek in het Land van Altena

 

Zoals het tot nu geworden is

 

Hoewel wij sedert enige jaren weten dat onze Heijstek stamvader Lodewijk afkomstig is van het Noord-Brabantse dorp Bergeyk, beschouwen we het Land van Altena nog steeds als de streek waar de meeste familie voetafdrukken liggen. In het bijzonder gaat dat op voor het dorpje Uitwijk waarvan we zeker weten dat Lodewijk er heeft gewoond.

 

 

Ons familiewapen

Beschrijving

Schild: In blauw een dwarsbalk op een paal van zilver, op de dwarsbalk staande twee toegewende witte duiven.

Helmteken: Een hooivork met drie tanden in een vlucht.

Dekkleden: blauw, gevoerd van zilver.

 

Aannemer:

Antonie Lodewijk Heijstek, zoon van Antony Heijstek en Maria Reijnders. Hij is gedoopt op 16-09-1772 in Amsterdam. Antonie Lodewijk is overleden op 19-02-1837 in Amsterdam.
 

Beroep:
notaris te Amsterdam

Huwelijk:
(1) trouwde op 05-04-1798 in Amsterdam met Anna Catharina Wagner, 17 jaar oud. Anna Catharina is geboren in 1781 in Amsterdam, dochter van Johann Christoph Wagner. Anna Catharina is overleden op 13-07-1806 in Zutphen, 25 jaar oud.
(2) trouwde op 14-08-1807 in Amsterdam met Maria Christina Elburg, 37 jaar oud. Maria Christina is geboren in 1770 in Haarlem, dochter van Casper Hendrik Elburg en Christina Catharina Neuhaus. Maria Christina is overleden op 18-02-1841 in Amsterdam, 71 jaar oud.

Kind van Antonie Lodewijk en Anna Catharina:

Antonius Marius Heijstek, geboren op 30-03-1799 in Amsterdam. Hij is gedoopt op 07-04-1799 in Amsterdam.
Notitie bij de geboorte van Antonius Marius:
Doopgetuige: Antonie Heijstek en Maria Rijnders

 

Ontwerper:

Hierbij de gegevens van A.L. Heijstek uit de Vrijmetselaarsloge in Amsterdam:

  • Lid van de Loge van "La Bien Aimée" te Amsterdam.
  • Ingewijd in 1797, op 25-04-1798 werd hij Meester.
  • Hij was Receptie Meester in 1813, hij was Regerend Meester (voorzitter) van 1825-1827.
  • Van 1828-1829 lid van het Ordebestuur (van Nederland) in de functie van adj. 1e Groot- Opziener.
  • In 1834 werd hij door het Groot-Oosten (van Nederland) benoemd in de commissie om te komen tot nieuwe wetgeving voor de Orde.
  • Hij was hoofdbestuurslid in de beginperiode van het Grootmeesterschap van Prins Frederik (1816-1881). Anthonie Heijstek heeft Prins Frederik persoonlijk gekend.

Bronnen:

Zijn zegel vond in ik het ORA Uitwijk 3A, dat in het Streekarchief in Heusden wordt bewaard op een brief aan zijn neef Zeger van Herwijnen te Uitwijk.
In het archief van de loge vond ik de juiste kleuren van het wapen.


De blazoenering is als volgt:


Blauw met een dwarsbalk op een paal van zilver op de dwarsbalk staande twee toegewende witte duiven. Het helmteken is een hooivork met drie tanden in een vlucht. dekkleed blauw met zilver.

 

 

De Heijstek Familiestichting verkoopt afbeeldingen van ons familiewapen in schoondruk op A4-formaat. De wapens zijn gedrukt op 130 grams papier.

 

 

De afbeelding is:

  • een perfecte vierkleurendruk;
  • leuk om in te lijsten;
  • leuk om cadeau te geven;
  • leuk om cadeau te krijgen.

 

Zie onze webshop.